Afbeelding

Omloop levert bijna dertigduizend euro op voor Sophia Kinderziekenhuis

Algemeen 716 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Tijdens de afgelopen Omloop zijn er in totaal 1150 lopers van start gegaan bij het Diekhuus. Voor de 110 kilometer waren er bijna honderd inschrijvingen, meer dan vorig jaar. Deze en meer feiten kwamen langs op de slotavond van de dertigste Omloop, die inmiddels drie maanden geleden gelopen werd.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Voorzitter Willem-Jan Kom heeft deze avond behoorlijk wat feiten en mededelingen in petto. Het aantal deelnemers van de Omloop is weer gestaag gegroeid ten opzichte van vorig jaar. "We hopen de stijgende lijn vast te kunnen houden.'' Wat daarbij wellicht helpt, is dat er een nieuwe hoofdsponsor is gevonden, Dutch Fire Safety Group. De directeur had in deze krant gelezen dat de Omloop dringend verlegen zat om een nieuwe hoofdsponsor, en besloot in het gat te springen. Voor de komende jaren hopen zij deze rol te vervullen.

Tuinslangen tegen hitte
Kom blikt terug op de weersomstandigheden. "Waar er vorig jaar paraplu's nodig waren voor de regen, waren ze nu nodig voor de zon. Om de warmte te lijf te gaan zijn er extra waterposten ingericht. Ook omwonenden rolden soms de tuinslang uit om de lopers wat verkoeling te geven, geweldig! Helaas zijn er toch wat lopers door de hitte bevangen geraakt en zijn uitgevallen. Om te voorkomen dat de lopers teveel moesten haasten is de finish een half uur opengehouden, maar dit werd pas gecommuniceerd als ze eenmaal bij Den Bommel waren. Het finishen zelf is al een prestatie, en gezien de omstandigheden was het goed wat rustiger aan te kunnen doen.''

Tegen zichzelf heeft Kom gezegd dat wanneer er één volledig droge Omloop kon worden gelopen, hij zichzelf zou terugtrekken uit het bestuur. Dat leek er dit jaar even van te gaan komen, maar rond zeven uur viel er toch een buitje. Daarom verlaat hij het bestuur vooralsnog nog niet – in afwachting van een geheel droge Omloop – maar treedt wel terug als voorzitter. De voorzittershamer wordt overgenomen door Ralf Potappel. Die heeft zelf de monstertocht vijf keer gelopen, waarvan vier keer met succes. Hij heeft naar eigen zeggen enorm veel zin om de tocht volgend jaar te organiseren.

Sleutelhanger
Dan wordt het tijd om de opbrengsten bekend te maken. De kinderomloop (waaraan veel scholen van het eiland meededen) heeft 7214 euro opgebracht. Hierbij is de afspraak dat de ene helft naar het goede doel gaat en de andere helft terugvloeit naar de deelnemende scholen. Bovendien wordt de school met de hoogste opbrengst in het zonnetje gezet. Dit wordt eerlijk berekend: het totale opgehaalde bedrag per school gedeeld door het aantal leerlingen. Uiteindelijk komt CBS Albert Schweitzer uit Stad aan 't Haringvliet met gemiddeld bijna veertig euro per leerling als hoogste uit de bus. Alle leerlingen krijgen een sleutelhanger van het Sophia Kinderziekenhuis, het goede doel waarvoor gelopen is.

Ook de leerling met het meest opgehaalde geld (Noa Hokke, bijna 300 euro), de volwassen loper met het hoogst opgehaalde bedrag (Adrie Dominicus, bijna 2500 euro) en het meest gesponsorde team (WaarOmloop, ruim 2200 euro) worden in het zonnetje gezet. Daarnaast wordt er van een jarenlang vrijwilligster, Annie Grit, feestelijk afscheid genomen. Het is bijna tijd om het bedrag wat naar het Sophia Kinderziekenhuis gaat bekend te maken, maar daarvoor moet er nog iets gebeuren.

Eerste in Nederland
Drie eilandelijke doelen krijgen een vast bedrag van 1500 euro. Dit zijn de Reddingsbrigade, Natuurmonumenten en het Rode Kruis Goeree-Overflakkee. Namens de eerste organisatie neemt Kees Tanis het woord. Het geld zal worden ingezet om de opleiding van de aankomende jeugdleden te bekostigen. Chantal van Burg (Natuurmonumenten) laat weten dat het geld gebruikt gaat worden voor onderhoud aan de Scheelhoek en het waterwingebied. En tot slot laat Margriet de Jong van het Rode Kruis weten dat zij het bedrag gaan gebruiken aan materiaal en opleidingen van de evenementenhulp.

Uiteindelijk blijft er dus een bedrag van 28.750 euro over voor het Sophia Kinderziekenhuis. "Het is mooi om hier een bijdrage aan te leveren. Onze hersenen bepalen namelijk alles wat we doen. Het hersencentrum in het Sophia is de eerste in Nederland. Over de hele breedte van het spectrum kunnen kinderen met hersenproblemen hier terecht: van eetstoornissen tot tumoren. Alle kennis en specialisten komen hier bij elkaar. Op de fysieke locatie in het ziekenhuis kunnen alle hersenfuncties gemeten worden.'' Als dank voor de organisatie wordt er een beeldje – het Sophietje – overhandigd vanuit het ziekenhuis. Met een applaus eindigt dan het formele gedeelte, waarna er ruimte is voor napraten.

De Omloop voor volgend jaar staat gepland op 28 en 29 augustus 2020. Het bestuur roept de hulp in van dorpsbewoners en vraag hen of ieder dorp iets leuks wil organiseren tijdens de tocht. Ook worden er nog vrijwilligers gezocht in het bestuur, in het bijzonder een penningmeester.

Uit de krant