Schrijver Tomas Ross signeert in zijn geboortedorp Den Bommel.
Schrijver Tomas Ross signeert in zijn geboortedorp Den Bommel.

Schrijver Tomas Ross trekt volle zaal in geboortedorp

Algemeen 348 keer gelezen

DEN BOMMEL – Tomas Ross, de in 1944 in Den Bommel geboren schrijver, weet de mensen wel in beweging te krijgen. Hij trok vrijdagavond 29 november een volle zaal in De Bommelstee, die op iets meer dan een steenworp afstand van zijn geboortehuis staat. Het optreden van Ross was een onderdeel van de presentatie van het vierde polderkatern van Sociëteit Rethorica, dat handelt over de geschiedenis van de polders rond Ooltgensplaat en Den Bommel.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Tomas Ross, pseudoniem voor Willem Hoogendoorn, heeft maar kort in Den Bommel gewoond. Nog tijdens zijn eerste levensjaar verhuisde het gezin naar Den Haag. Vader Hoogendoorn, een politieman, was nauw betrokken bij het verzet. Voor de groep Albrecht bediende hij een geheime zender, die was gestald in de boerderij van Leo Jacobs, die vanaf begin 1944 in een zee van inundatiewater stond.

Behalve over de oorlog, die hij niet bewust meemaakte, ging Tomas Ross ook in op zijn schrijverschap. "Ik word wel factieschrijver genoemd", zei hij. "Ik gebruik feiten en beschrijf affaires die veelal niet zijn op te lossen. Als romancier kun je dan mogelijke oplossingen aandragen." In veel door Ross beschreven affaires komt prins Bernhard voor. De schrijver had flinke stapels van zijn trilogie 'Voor koningin en vaderland' meegebracht. Aardig wat bezoekers van de presentatieavond lieten een exemplaar door Ross signeren.

Boerderij van Jacobs

De link tussen Ross' verhaal en het polderkatern van Sociëteit Rethorica was de boerderij van Jacobs, die in het boek aan bod komt. Naast tal van andere boerderijen, bewoners, de inpolderingen, de economie, de landbouw en de buurtschappen. Het katern zoomt ook in op de periode van de Tweede Wereldoorlog, die nogal wat invloed had op dit gedeelte van Goeree-Overflakkee. Denk aan de inundatie, de afbraak van boerderijen (en de wederopbouw na de oorlog) en de verplichte voedselvoorziening.

"Er is hier echt veel weg", zei Gerbrand Hoek van Sociëteit Rethorica over de historische boerderijen die de polders rond Ooltgensplaat en Den Bommel anno 2019 sieren. Soms is er nog fotomateriaal, maar in veel gevallen rest niet meer dan een kadasterkaart. Ontdekkingen die in het polderkatern zijn beschreven, zijn onder andere het dakbeschot in een schuur, dat bestaat uit sloopmateriaal als deuren en luiken, en de vroeg zestiende-eeuwse kelder onder de verkommerende achttiende-eeuwse boerderij Zeldenrust.

Wees zuinig

Hein Mijs deed tot slot namens Sociëteit Rethorica een indringende oproep: "De historische boerderijen zijn een wezenlijk onderdeel van het agrarisch cultuurlandschap. Als die verdwijnen, dan is dat een aantasting van dat landschap. Wees daarom zuinig op het cultuurlandschap."

De zoon van Leo Jacobs, Theo, kreeg het eerste exemplaar van het polderkatern overhandigd. Het boek is voor 10,95 euro te koop bij enkele boekwinkels op Goeree-Overflakkee.

Uit de krant