Wethouder Bruggeman en docente Harmke Spoelman ( 2e v links) met enkele cursisten.
Wethouder Bruggeman en docente Harmke Spoelman ( 2e v links) met enkele cursisten.

Certificaten voor cursisten Digisterker

Algemeen 399 keer gelezen

Afgelopen maandag reikte wethouder Berend-Jan Bruggeman certificaten uit aan de eerste groep, die de cursus Digisterker hadden afgerond. Tijdens deze cursus worden mensen wegwijs gemaakt in de digitale wereld van de overheid. Wat is er mogelijk met je DigiD? Hoe kun je formulieren digitaal invullen? Welke informatie is er te vinden? De cursisten leerden op al deze vragen een antwoord te vinden. En met succes. In januari start een nieuwe cursus en iedereen kan zich hiervoor inschrijven.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De cursus Digisterker is een initiatief van het Digitaalhuis. Dit is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, waarbij ook andere betrokken partijen zijn aangesloten. Ze hebben als gezamenlijk doel de laaggeletterdheid te verlagen en de participatie en zelfredzaamheid van inwoners van Goeree-Overflakkee te vergroten. En dat geldt ook op het gebied van computer en internet. Voor veel mensen is de digitale weg van de overheid nog erg lastig. Tijdens de cursus Digisterker, leert men deze in vier lessen van twee uur, te bewandelen.

Stap voor stap
Docente Harmke Spoelman is trots op haar eerste groep. Tijdens mijn werk bij de formulierenbrigade en als coördinator voor het vrijwilligerswerk bij de Stichting Zijn, merkte ik, dat veel mensen, die wel wat kunnen op de computer, toch moeite hadden met het gebruik van DigiD. Dus toen het Digitaalhuis een docent zocht voor de cursus heb ik aangeboden dit te doen. Tijdens de eerste les hebben we geleerd hoe de DigiD aan te vragen, voor zover men dit nog niet had, en ook hoe je hier veilig mee om moet gaan. Tijdens de volgende lessen bezochten we diverse overheidswebsites om formulieren en informatie te zoeken met hulp van je DigiD. Denk aan de sites van de belastingdienst, de SVB, de gemeente, maar ook het donorregister bijvoorbeeld. Eigenlijk allemaal zaken, waar iedereen wel een keer wat mee te maken krijgt. Stap voor stap hebben we alles doorgenomen en de cursisten kunnen zich voortaan prima redden in het digitale overheidsland".

Wethouder Bruggeman was aanwezig om de eerste certificaten uit te reiken. "Een prachtig initiatief", sprak hij de aanwezigen toe, "dat we als gemeente graag willen ondersteunen. Ook bij de gemeente wordt alles steeds meer digitaal en het is belangrijk, dat de burgers ons goed kunnen vinden. En natuurlijk is het ook fijn, dat mensen hier aan mee willen doen. Daar is de cursus ook voor bedoelt. Blijf niet tobben, maar steek er wat tijd en energie in om dit te leren. Dan heb je er ook wat aan. Ik hoop dan ook van harte, dat meer mensen jullie voorbeeld zullen volgen. Jullie hebben de aftrap genomen, nu doorgeven aan anderen".

Duidelijk en verhelderend
De cursisten zelf waren ook zeer tevreden over de lessen en de uitleg. "Verhelderende lessen en een heel duidelijk boek om te gebruiken", vertelde een van hen. "Ik kijk thuis nogal eens rond op het internet, dat lukt me prima, maar als het gaat om formulieren of informatie van de overheid, dan wist ik eigenlijk niet goed hoe dat moet. Nu, na deze cursus, is het een stuk duidelijker en gaat me dat vast prima lukken. Het is allemaal zeer voorspoedig gegaan en ik raad het iedereen aan".

Mensen, die ook wegwijs willen worden in de digitale wereld van de overheid kunnen zich aanmelden voor de volgende cursus. Deze bestaat uit vier lessen van twee uur op de maandagavond De eerste avond is op 13 januari om 19.00 uur in de Bibliotheek in Middelharnis. Aanmelden kan zowel aan de balie als op de website van de bibliotheek. Computers zijn aanwezig, maar indien gewenst kan men ook de eigen laptop of tablet meenemen. De cursus is geheel gratis.

Uit de krant