Logo eilandennieuws.nl
De cursus in volle gang.
De cursus in volle gang. (Foto: )

Leren omgaan met de computer? Klik & Tik helpt je

MIDDELHARNIS – "Praat-ie nog?" "Nee." "Dan moet je op oké klikken, hè." Even later: "Dit gaat je goed af. Je kan zo een reisje boeken, naar Alicante of zo. Nu nog de beste prijs zoeken." Leren omgaan met de computer: de jeugd groeit ermee op, maar voor ouderen valt het niet altijd mee. Er is zelfs angst voor dat apparaat. De cursus Klik & Tik biedt uitkomst.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De cursus is een initiatief van het DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee, dat is gevestigd in het gebouw van de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in Middelharnis. Doel van het DigiTaalhuis, waar tal van organisaties bij betrokken zijn, is het verlagen van de laaggeletterdheid en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie.

Raadselachtig
Aan tafel zijn de docenten José en Jaap bezig de cursisten tips en uitleg te geven. Het is de laatste van de acht lessen waaruit Klik & Tik bestaat. "Als je er niets van af weet is dit een raadselachtig apparaat", wijst Jaap op een laptop. "We beginnen echt bij het begin, met de basis. Als je zegt: zet het apparaat maar aan, dan zijn er cursisten die een sleutelgat zoeken. Maar na acht weken kunnen ze een e-mail versturen." Jaap en José, die er zichtbaar plezier in hebben om hun kennis over te brengen, zijn vrijwilliger van het DigiTaalhuis.

De cursus Klik & Tik is bedoeld om mensen te helpen die wat willen doen op de laptop, maar van toeten noch blazen weten en soms ook een drempel ervaren. Tijdens de cursus loggen ze in op het Klik & Tik-programma, dat ze in hun eigen tempo kunnen volgen. Dat laatste is een van de sterke punten van de cursus: je kan niet achterop raken. En thuis kun je er gewoon mee verder gaan, als je fanatiek genoeg bent.

Een van de cursisten is Jan (76). "Ik wilde opnieuw beginnen." Hij vertelt dat hij door omstandigheden enkele jaren niet heeft omgekeken naar computers. "Ik heb er bij Rijkswaterstaat veel mee gewerkt: bestekken schrijven. Maar de programma's zijn erg veranderd. Nu heb je Windows 10, toen Windows 64, geloof ik."

Uit isolement halen
Intussen doet hij van alles op de computer – googelen, bankieren, e-mailen – maar kan hij nog wel wat extra uitleg gebruiken. "Ik wil meer leren werken met dat ding." "Een regel typen lukt meestal wel, maar iets kunnen bestellen of shoppen op internet zou ook mooi zijn", vult een van de docenten aan. "Dit kan je ook uit je isolement halen."

Dit is de laatste les. De cursisten hebben een paar certificaten behaald voor de diverse Klik & Tik-onderdelen. Ze weten hoe de muis werkt, kunnen googelen, e-mailen, een reis boeken... Maar Jan wil zich nog verder verdiepen. Hij schuift volgende week aan bij de tablet-cursus. "Ik ga gewoon door."

En daarna kan hij ook nog meedoen met Digi Sterker, een vervolg op Klik & Tik, dat onder meer de geheimen van de digitale overheid ontsluiert. Tussendoorvragen zijn bovendien altijd te stellen in het DigiCafé: iedere vrijdagochtend van tien tot half twaalf in het DigiTaalhuis.

Meer berichten