Logo eilandennieuws.nl
De speciaal ingerichte kamer in het ziekenhuis waar de patiënten even kunnen ontspannen.
De speciaal ingerichte kamer in het ziekenhuis waar de patiënten even kunnen ontspannen. (Foto: )

Ziekenhuis Dirksland biedt complementaire zorg voor oncologische patiënten

DIRKSLAND - Vanaf deze maand heeft complementaire zorg een vaste plaats gekregen in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Een sfeervolle familiekamer, die op initiatief van de oncologie verpleegkundige en schoonheidsspecialiste is opgestart, biedt een welkome afleiding voor de oncologische patiënten van het ziekenhuis. De kamer, die mogelijk is gemaakt door diverse sponsors, is gevestigd op de afdeling oncologische dagbehandeling. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, zowel voor mannen als vrouwen. Denk hierbij aan een hand-, voet- of gezichtsmassage of een schoonheidsbehandeling.

Complementaire zorg is aanvullende zorg die gegeven wordt naast de reguliere zorg die het ziekenhuis aan patiënten biedt. Deze zorg gaat uit van een holistische benadering, waarbij de zorg de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat. Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoals pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Daarnaast richt complementaire zorg zich vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort. De zorg is niet klachtgericht, maar gezondheidsgericht. Binnen het ziekenhuis heeft dit speciale programma voor oncologische patiënten de naam ZorgPlus+ gekregen.

Er worden verschillende methodes gebruikt om complementaire zorg te geven. Samen met de hulpverlener van het ziekenhuis kan de oncologische patiënt bekijken welke vorm het beste bij hem/haar past. Naast de lichamelijke en emotionele problemen die kanker met zich mee kan brengen, kan ook het uiterlijk van de patiënt behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Veel gehoorde vragen zijn bijvoorbeeld: "Mijn huid is zeer droog, hoe kan ik dit het best behandelen?" "Hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht nu ik geen wenkbrauwen meer heb?" Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te camoufleren. Massages kunnen een weldadige werking hebben. In de complementaire zorg worden kleine ontspannende massages gegeven, zoals hand-, voet- of gezichtsmassages. Een massage kan ontspannend werken, de bloeddoorstroming verbeteren en onrust en pijn verminderen.
Voor deze speciale zorg is een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste drie dagdelen per week in het ziekenhuis aanwezig. Patiënten kunnen in overleg met hun verpleegkundige een afspraak maken voor deze aanvullende zorg.

Het ziekenhuis is de sponsors erg dankbaar dat dankzij hen de zorg voor de patiënten op deze manier kan worden uitgebreid. De inrichting van deze speciale kamer werd mede mogelijk gemaakt door giften van Landarbeidersvereniging De Vooruitgang, Stichting Vrienden van Carmen, Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland en een particuliere schenking.

Meer berichten