Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Stuk oude muur gevonden aan haven van Goedereede

GOEDEREEDE – Bij een opgraving in Goedereede hebben archeologen muurwerk gevonden. De vondst is op woensdag 13 november gedaan aan de noordkant van de haven, waar de gemeente de bestrating heeft verwijderd om de bomen een nieuwe ondergrond te geven én een boom extra te planten.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

De stukken muur zijn gevonden op de plaats waar de nieuwe boom moest komen. Het gaat om een muurtje met een hoek, dat verschillend van hoogte is. Dat hoogteverschil is wellicht te verklaren uit het gegeven dat hier eerder een boom stond, die het muurwerk heeft beschadigd.

Op oude tekeningen en foto's is niets te vinden van een bouwwerk op deze plek aan de haven. Nader onderzoek is dus nodig om te bepalen waar deze muur voor diende. Uit de vorm van de stenen is op te maken dat het muurtje is gebouwd in de achttiende of negentiende eeuw. Door de hoge stand van het grondwater, als gevolg van de grote hoeveelheden regen in de afgelopen weken, konden de archeologen niet dieper de grond in.

Tijdens de werkzaamheden is ook de zogenoemde heksensteen uitgegraven. Die was stevig verankerd in de grond en veel groter dan verwacht: 1,42 meter lang. De steen in het wegdek van de Markt herinnert aan de heksenverbrandingen in Goedereede. Maar of de verbrandingen echt op de plaats van de steen hebben plaatsgevonden, is niet zeker. Ook op dit punt is nader onderzoek nodig.

Meer berichten