Logo eilandennieuws.nl
Foto: JAAP PEEMAN

Björn Kuipers op VBGO-congres: 'Het belangrijkste is plezier en passie'

SOMMELSDIJK – Hij is een topscheidsrechter en een gelauwerd supermarktondernemer, maar ook een inspirerende spreker. Dat laatste bleek eens te meer tijdens het VBGO-congres, waar Björn Kuipers sprak over het thema 'Samen sterker, samen winnen'.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Jaap Peeman

Het congres vond vorige week donderdag in het prieel van De Staver plaats in het kader van het 35-jarig bestaan van de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO). De jubilerende vereniging had gekozen voor het congresthema 'Ondernemen, toen, nu en in de toekomst'.

Drie ondernemers uit de regio vertelden de congresgangers – een prieel vol – over de veranderende wereld en de manier waarop zij daarmee omgaan. Hoe blijf je relevant en wat zijn de kansen en mogelijkheden? Het waren achtereenvolgens Bas de Voogd (Voogd & Voogd), Taco van Dieren (Esselink) en Jeroen den Hollander (vakantiepark De Klepperstee) die het verhaal van hun ondernemingen naar voren brachten.

Björn Kuipers lardeerde zijn betoog met fragmenten van wedstrijden waarin hij zelf figureerde als scheidsrechter. Ook blies hij op zijn scheidsrechterfluit, gooide hij een voetbal door de zaal en trok hij gele en rode kaarten. Hij zei dat je op het veld beslissingen moet nemen 'in a split second' ("gelukkig is er de VAR en doellijntechnologie"), terwijl je over het verkopen van supermarkten wel twee jaar kunt nadenken.

Volgens Kuipers zijn spanning en stress goed voor je. "Zonder voel je je een beetje lui. Iedere leider heeft gezonde spanning nodig. En een beetje sturing." Je moet klaar zijn voor de volgende stap, fit zijn en een goed team hebben, dat durft te praten. "Björn Kuipers is nobody zonder team, zonder maatjes", zei hij over zichzelf. "Werk samen en heb vertrouwen in elkaar specialisatie." En: "Fouten maken hoort erbij, daar leer je van. Maar het allerbelangrijkste is plezier en passie."

Het tweede deel van het congres bestond uit een walking dinner en netwerken.

Meer berichten