Kristi Okker (links) en Pauline Kootstra.
Kristi Okker (links) en Pauline Kootstra.

Inzicht in je financiën met cursus 'Voor 't Zelfde Geld'

Algemeen 532 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe regel je je administratie en geldzaken op een goede manier? Hoe houd je overzicht over inkomsten en uitgaven? Dat zijn belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens de korte cursus 'Voor 't Zelfde Geld', die op maandag 25 november van start gaat in Middelharnis.

Tekst: Kees van Rixoort

Waar geef ik mijn geld aan uit? Zal ik een lening afsluiten? Of kan ik beter eerst sparen? Houd ik wel genoeg geld over voor de huur, eten en drinken, de energierekening en de zorgverzekering? Hoe regel je dat allemaal en hoe krijg en houd je overzicht?

De administratie op orde houden en het regelen van de inkomsten en uitgaven is niet voor iedereen eenvoudig. Het kan knap ingewikkeld zijn. Daarom hebben de gemeente en DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee de handen ineen geslagen en bieden zij samen de cursus 'Voor 't Zelfde Geld' aan.

Pauline Kootstra van de gemeente geeft de cursus, die drie avonden omvat: 25 november, 2 en 9 december, steeds van 19.00 tot 20.30 uur. Meedoen is gratis. Opgeven kan via het digitale aanmeldformulier www.goeree-overflakkee.nl/voortzelfdegeld. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers. De gemeente is betrokken vanuit de schuldhulpverlening. De cursus heeft een preventief karakter en is dus bedoeld om het maken van schulden te voorkomen. Dat past bij het gemeentelijke beleid van preventie en vroegsignalering.

Het DigiTaalhuis, dat in mei 2019 van start is gegaan, is opgezet om de laaggeletterdheid onder de inwoners van Goeree-Overflakkee te verminderen en de zelfredzaamheid en participatie te vergroten. Het DigiTaalhuis is een initiatief van een aantal organisaties. De bibliotheek Zuid-Hollandse Delta is er één van. Bovendien is de bibliotheekvestiging Middelharnis de locatie waar het DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee gevestigd is.

"Laaggeletterdheid leidt vaak tot andere problemen, bijvoorbeeld op financieel gebied. Als je een brief niet of niet goed kunt lezen, kan dat consequenties hebben. Laaggeletterdheid grijpt in op je werk, je gezin, je gezondheid en ga zo maar door. Het speelt mee in je hele leven", zegt Kristi Okker van het DigiTaalhuis.

Pauline Kootstra, consulent schuldhulpverlening bij de gemeente Goeree-Overflakkee, merkt hetzelfde in haar werk. "Het gaat in veel gevallen niet alleen om financiële problemen", zegt ze. "In de cursus leren we inzicht te krijgen in je administratie, in wat er aan geld binnen komt en uit gaat en leren we budgetteren. Ik geef ook tips."

De cursus begint met een inventarisatie van behoeften onder de deelnemers, zodat er maatwerk mogelijk is tijdens de bijeenkomsten. De lesstof komt uit een cursusmap van Stichting Lezen en Schrijven, project Taal voor het Leven.

DigiTaalhuis

Volgens Kristi Okker en Pauline Kootstra is het DigiTaalhuis een laagdrempelige locatie. Het is een locatie waar nog veel meer gebeurt. Andere activiteiten zijn het taalcafé (samen Nederlands praten), het digicafé op vrijdagochtend (voor alle digitale vragen), de cursus Klik & Tik (meer met de computer doen, zelf leren googelen), de cursus Digi Sterker (in feite een vervolg daarop) en het leescafé (samen lezen is leuk). Ook zijn er taalmaatjes voor de één-op-één begeleiding.

Het DigiTaalhuis heeft een loket dat twee keer per week is geopend voor informatie en advies over cursussen en activiteiten die het DigiTaalhuis organiseert. Cursist en vrijwilligers kunnen zich daar aanmelden. Tot slot is er alle informatie te vinden van de organisaties die zijn aangesloten bij het DigiTaalhuis.

Uit de krant