Logo eilandennieuws.nl

Sacha (15) zoekt sponsoring voor hulphond

SOMMELSDIJK - De vijftienjarige Sacha van der Niet uit Sommelsdijk kampt dagelijks met een depressie, angst- en eetstoornis. Na veel therapieën kwam Sacha tot de conclusie dat het voor haar niet werkte. Ze denkt dat een hulphond haar wel kan helpen met de problemen waar ze tegenaan loopt.

Tekst: Rody Vlietland

De problemen van Sacha begonnen ongeveer vijf jaar geleden toen haar ouders uit elkaar gingen. "De scheiding heeft veel impact op mij gehad. Ik ben niet echt een prater dus ik kropte alles op. Ook heb ik een laag zelfbeeld ontwikkeld. Hierdoor belandde ik in een depressie, wat ertoe leidde dat ik ook een eet- en angststoornis ontwikkelde."

"In die vijf jaar heb ik veel hulp gekregen. Op een gegeven moment was ik al die therapieën zat, ik had niet het idee dat het voor mij werkte. Daarom ging ik opzoek naar andere oplossingen en toen kwam ik hulphonden tegen. Ik stuurde het naar mijn moeder, zij was in eerste instantie een beetje sceptisch, maar later draaide ze toch bij en vond ze het een goed idee."

Spiegelen

De hulphond is 24 uur per dag en zeven dagen per week bij Sacha en helpt haar door haar gedrag te spiegelen. Als Sacha niet eet, dan eet de hond ook niet en wanneer Sacha last heeft van een angstaanval spiegelt de hond haar gedrag zodat ze er op geattendeerd wordt. Sacha: "Ook wekt de hulphond mij als ik last heb van een nachtmerrie. De hond zal overal met mij meegaan. Als ik een hond in huis neem moet ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor het beestje zorgen. Dit zorgt ervoor dat ik bijvoorbeeld wel moet eten. In principe kan iedere hond opgeleid worden tot hulphond, sommige hondenrassen zijn meer geschikt vanwege de karaktereigenschappen die ze bezitten. 21 december krijg ik een labradoodle, deze honden staan bekend om het zachte karakter."

Doordat een hulphond niet wetenschappelijk onderbouwd is moet Sacha niet alleen de hond maar ook de opleiding geheel zelf bekostigen, dit kost bij elkaar negenduizend euro. Daarom besloot ze een corwdfundingsactie op te zetten. Het geld voor de hond heeft ze bij elkaar, maar de kosten voor de opleiding zijn nog niet rond. "Ook heb ik binnenkort een gesprek met de gemeente waar ik mijn plan uit mag leggen. Ik wil dat dit een pilot wordt voor hulphonden, zodat het wetenschappelijk onderbouwd kan worden dat hulphonden werken."

Begrip

De klasgenoten van Sacha hebben begrip voor haar situatie: "Mijn klasgenoten vinden het vooral heel leuk dat er dan een hond in de klas komt, want die gaat overal met me mee. Ik denk dat een hulphond voor mij een goede oplossing is omdat ik zelf ook geen prater ben, een hond geeft liefde, en houdt mij constant in de gaten, zonder iets te zeggen."

Sacha van der Niet heeft in totaal negenduizend euro nodig voor een hond en de opleiding tot hulphond. Dit probeert ze in te zamelen via de website: https://www.doneeractie.nl/psychosociale-hulphond-sacha/-38784.

Meer berichten