Joost van 't Veld uit Middelharnis met  zijn Indonesische karatevrienden Senpai Lafran en zijn vrouw.
Joost van 't Veld uit Middelharnis met zijn Indonesische karatevrienden Senpai Lafran en zijn vrouw.

Flakkeese vechtsporters steunen Indonesische karateka's

Algemeen 669 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vechtsportvereniging Budokai Senshi in Middelharnis heeft als filosofie om zoveel mogelijk mensen te helpen. De leden geloven in de kracht van sport en willen zoveel mogelijk kinderen de kans geven om te sporten. Dit doen ze al jarenlang op het eiland, maar nu ook in Indonesië.

Tekst: Martijn de Bonte

Karateleraar Joost van 't Veld kwam tijdens een reis in 2016 in contact met Senpai Lafran uit Yogyakarta (stad op het Indonesische Java). Hij gaf daar karateles in een van de armste wijken van de stad. Joost vertelt: "Ik heb toen meegetraind en ook lesgegeven, en was vanaf het eerste moment zwaar onder de indruk. De manier waarop hij het Kyokushin karate overbracht aldaar, aan de volwassenen, maar vooral ook kinderen, die weinig tot niets te besteden hebben, raakte mij diep. Er was geen geld voor contributie, een karatepak, bescherming of matten. Toch stond hij daar meerdere keren per week hartstochtelijk les te geven. Senpai Lafran heeft het zelf ook helemaal niet breed. Het beetje wat hij heeft stopt hij in het lesgeven van karate. Hij is van jongs af aan een karateka in hart en nieren. Hij traint al zijn hele leven en heeft verschillende kampioenschappen gewonnen. Zo won hij verschillende keren de nationale titel van Indonesië. De laatste keer dat hij won was vrij recent, op 37-jarige leeftijd! Ik voelde een enorme klik met hem en zijn vrouw, en een vriendschap was geboren."

Geen visum
Een jaar later gaat Joost terug naar Yogjakarta. De inwoner van Middelharnis heeft meegetraind met de Indonesiërs en heeft ook zelf karateles gegeven. "Ik was opnieuw zwaar onder de indruk. We hebben daarna geprobeerd om hem naar Nederland te halen voor een vakantie. Hij kon dan kennismaken met onze karateschool en leraar. Maar tot drie keer toe werd het visum afgewezen. Hij kon simpelweg niet aantonen dat hij genoeg financiën had, ondanks dat wij hier borg stonden en de kosten voor onze rekening namen. Dat was wel heel zuur."

Echte school starten
Afgelopen zomer reisde de karatefan opnieuw naar Indonesië, vooraf sprak hij er uitgebreid over met zijn karateleraar Jacques van Roosmalen. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze de Indonesische karateleraar moeten helpen om een echte school te starten. Een plek waar kinderen uit arme wijken op een veilige manier kunnen trainen. Zo ontstond het idee voor Budokai Senshi Indonesia. En nu heeft de karateschool in Middelharnis dus een school op Java onder de hoede. Tijdens een onvergetelijke training, bij zonsondergang aan de voet van een vulkaan is Budokai Senshi Indonesië officieel gemaakt.

Berg met pakken
Met dank aan de (financiële) support vanuit Nederland kan Senpai Lafran zijn grote droom waarmaken. Zoveel mogelijk kinderen karate leren, ook als ze het niet kunnen betalen. Hij begint met de kinderen in Yogyakarta, maar wil dat uitbreiden naar alle provincies van Indonesië. Het doel is om met periodieke financiële steun de school te laten groeien. Joost: "We kunnen met bescheiden middelen heel veel voor ze betekenen. In eerste instantie een trainingshal huren bijvoorbeeld voor een paar dagdelen per week, maar misschien op termijn wel een eigen locatie. Ook zijn er veel karatepakken gedoneerd, zowel tweedehands als nieuw. Voor veel mensen daar is een pak simpelweg te duur. De vrouw van Senpai Lafran koopt af en toe witte stof op de markt en naait dan zelf wat pakken in elkaar voor de jeugd, maar ideaal is dat natuurlijk niet. De grote berg pakken die we nu bij elkaar hebben verzameld, zal er voor zorgen dat een flink aantal leden in een echte 'gi' kan gaan trainen."

Dojo-etiquette
In december reist Joost opnieuw naar Indonesië, deze keer samen met zijn karateleraar Jacques van Roosmalen. Ze gaan de laatste punten op de 'I' zetten. Karatefanaat Joost: "Als wij samen onder één vlag verder gaan, dan moeten we zaken zoals bijvoorbeeld exameneisen en de 'dojo-etiquette' gelijk trekken, al blijft Senpai Lafran natuurlijk de vrije hand er in houden hoe hij de lessen geeft." Naast het regelwerk wordt het een sportieve week, met veel trainingen en de Nederlanders gaan helpen met het afnemen van examens. Een hoogtepunt van de reis wordt de officiële inauguratie van Budokai Senshi Indonesië. De Flakkeeënaars kregen zelfs bericht dat de kersverse Minister van Sport de intentie heeft om hierbij aanwezig te zijn. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even afwachten…

Uit de krant