Logo eilandennieuws.nl
Er zijn plannen om op de locatie van de oude boerderij welgelegen nieuw te gaan bouwen, bewoners hebben een rechtszaak aangespannen.
Er zijn plannen om op de locatie van de oude boerderij welgelegen nieuw te gaan bouwen, bewoners hebben een rechtszaak aangespannen. (Foto: Wim van Vossen)

Nog steeds verbijstering over spoeduitspraak Hazersweg

DEN HAAG/OUDDORP – Een aantal omwonenden heeft niet zo veel vertrouwen in een einduitspraak van de Raad van State over het bouwplan van 18 woningen aan de zuidrand van Ouddorp, bleek donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Tekst: Persbureau Cerberus

Daar behandelde de Raad de zogenoemde bodemzaak tegen het plan om op het terrein van een monumentale boerderij op de hoek Hazersweg en Havenweg acht grondgebonden woningen en 10 appartemenswoningen te bouwen. De omwonenden vinden het bouwplan veel te hoog(11 m) en te massaal voor de omgeving. Hoewel de rechters-staatsraden ook dit keer een groot aantal kritische vragen aan de woordvoerders van de gemeente Goeree-Overflakkee en ontwikkelaar Woonwens Wonen BV stelden, is dat volgens de tegenstanders geen enkele garantie dat het plan in de prullenmand belandt, of op hoofdpunten wordt bijgesteld. Het was donderdag immers op een dag na precies een jaar geleden dat staatsraad Janny Kranenburg van de Raad van State de spoedprocedure behandelde. Tijdens die zitting veegde ze bij wijze van spreken de vloer aan met het bouwplan dat aanvankelijk 14 woningen telde, opgewaardeerd werd naar 19 en nu weer 18 woningen telt. Een jaar geleden werd de gemeentewoordvoerder flink doorgezaagd over de vraag waarom het ruimtelijke aanvaardbaar is om zoveel woningen op een open terrein rond een monumentaal 'boerderij ensemble' te bouwen.

Verbijstering
Tot verbijstering van de omwonenden keurde de staatsraad het bouwplan een paar weken later voorlopig goed. 'We waren daarover verbijsterd en zijn dat nog steeds,' zei omwonende Simon Bezuijen na de rechtszaak,'wij en onze advocate hadden het idee dat de staatsraad het plan zou blokkeren. Maar alles wat er in die uitspraak is geschreven staat haaks op wat er toen is besproken. En nu zijn er tijdens de bodemzaak weer heel wat kritische vragen gesteld, maar wij hebben weinig hoop dat de uitspraak dit keer anders uitvalt. In ieder geval blijven wij tegen het woningbouwplan dat veel te hoog en veel te massaal is voor die plek in het dorp. '

Groen
Tijdens de zitting zetten drie andere staatsraden veel kritische kanttekeningen bij de ruimtelijke onderbouwing van het woningbouwplan. Zo vindt de gemeente dat de nieuwe woningen, waaronder een achttal twee-onder-één-kappers, een soort lintbebouwing is die past in het dorpslint. Maar de Raad van State vond dat moeilijk te geloven omdat de woningen L- vormig rond de oude boerderij worden gezet. Wel stemde de gemeente in om een gepland parkeerterreintje groen te houden. Of dat het enige winstpunt van de tegenstanders is, zal uit de uitspraak blijken. De gemeente en ontwikkelaar hebben veel vertrouwen in een goed afloop. Woonwens heeft vier weken geleden een bouw(omgevings)vergunning voor de nieuwe woningen aangevraagd. Later, als de einduitspraak er is, wil Woonwens een vergunning aanvragen voor de bouw van tien appartementen in de schuur bij de boerderij. De oude schuur zal worden gesloopt en vervangen door een gelijkwaardig bouwsel. Volgens de woordvoerder van Woonwens past het plan prima in de omgeving, is het met veel respect voor het boerderij-ensemble ontwikkelt en er is heel veel vraag naar. De omwonenden geloven het niet en vinden bovendien dat er te weinig parkeerplaatsen(40) zijn gepland en vrezen flinke parkeeroverlast. Einduitspraak volgt over enkele weken.

Meer berichten