Logo eilandennieuws.nl
De vlaggen worden gehesen.
De vlaggen worden gehesen. (Foto: )

Vlaggen in top in Oude-Tonge na kwaliteitsimpuls van havenkanaal

OUDE-TONGE – Over het havenkanaal van Oude-Tonge valt van alles te vertellen. Dat dit het mooiste havenkanaal van Goeree-Overflakkee is, en misschien zelfs van Europa. Dat het een rijke geschiedenis heeft. En, niet in de laatste plaats, dat het een nieuwe toekomst heeft gekregen. Tijdens de feestelijke afronding van het project 'kwaliteitsimpuls havenkanaal Oude-Tonge', op vrijdagmiddag 8 november, kwam dat allemaal aan de orde.

Voordat het hijsen van de vlaggen van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee en Oude-Tonge de afronding van het project bezegelde, nam Kaaibewoner Henk de Vin de bezoekers van het feestje mee in een verhaal over de geschiedenis van het havenkanaal en de haven. Dat verhaal was een korte versie van een minuut of tien. De Vin heeft ook een veel langere versie, die hij bijvoorbeeld als gids laat horen tijdens havenkanaalwandelingen.

Levensader
"De haven was van immens belang voor Oude-Tonge. Zonder de haven zou het dorp niet hebben bestaan", aldus Henk de Vin. Hij voegde er veel interessante informatie en weetjes aan toe. Zoals het ontstaan van het havenkanaal uit een kreek, wat de 3,5 kilometer lang 'levensader' van Oude-Tonge een meanderend karakter heeft gegeven - en een niet eenvoudige bevaarbaarheid. Zoals het hoge water, waar het dorp regelmatig mee te maken had, de bouw van de sluis in 1917 en het opblazen daarvan in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Zoals de schippers, die alles brachten en afvoerden, daarbij geholpen door de kaaiwerkers, die de suikerbieten, uien en andere (landbouw)producten met een houten kruiwagen van en naar de schepen vervoerden. "De kaaiwerkers hebben het dorp groot gemaakt", zei De Vin, die zijn verhaal vertelde vlak bij de verbeelding van de kaaiwerker door kunstenaar Joep Luijckx.

Tot zover het (verre) verleden. Ben Musters, voorzitter van de dorpsraad van Oude-Tonge, vertelde een ander verhaal: over de kwaliteitsimpuls, die in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is gerealiseerd door de dorpsraad, in samenwerking met de bewoners, de gemeente en de provincie Zuid-Holland. Wat heeft het havenkanaal nieuwe kwaliteit gebracht? Verlichting van het beeld van Joep Luijckx, een vlaggenmast, een informatiepaneel, een zitgelegenheid aan de Krammer, naast betere parkeergelegenheid en een boothelling aldaar.

Musters toonde zich uiteraard tevreden. Maar zijn tevredenheid zou nog groter zijn geweest als ook het schelpenpad langs het havenkanaal, inclusief trekvlotje over een kreek, zou zijn gerealiseerd. "Helaas kregen we niet alle partijen op één lijn", verklaarde de dorpsraadsvoorzitter het voorlopige sneven van dit deelplan.

Uitkijktoren
De feestelijke afronding markeerde tevens de werkzaamheden die nog op stapel staan. Het gaat om een vogelkijkhut, een vuurkorf en een uitkijktoren (zoals bij Battenoord) aan de kop van de haven. Voordat realisering mogelijk is, moet eerst de vogeltelling zijn voltooid in dit Natura 2000-gebied.

Wethouder Daan Markwat sprak van een prachtig project en complimenteerde de dorpsraad met het behaalde succes. "Het was niet een heel gemakkelijk traject, en er moeten ook nog zaken worden gerealiseerd. Mooi dat de dorpsraad zo veel doorzettingsvermogen heeft getoond en ondanks de tegenslagen nog altijd enthousiast is."

De wethouder, tevens voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee, bedankte ook de vrijwilligers, die een belangrijke rol hebben gespeeld "om het cultuurhistorisch erfgoed door te geven aan volgende generaties én om het beleefbaar te maken".

Meer berichten