De burgemeester snijdt de taart aan met de cover van het nieuwe receptenboek.
De burgemeester snijdt de taart aan met de cover van het nieuwe receptenboek.

Nieuw boekje met Flakkeese recepten en verhalen

Algemeen 1.967 keer gelezen

MIDDELHARNIS – 'Nog meer Lekker Flakkees.' Dat is de titel van het nieuwste receptenboekje van de hand van Jan van Harberden, de bakker van Melissant. Het is al zijn derde boekje met producten van Flakkeese bodem, bereid volgens authentieke recepten. Dinsdag 12 november is het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Ada Grootenboer. Dat gebeurde in het gemeentehuis, tijdens een vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

In het circa vijftig fraai geïllustreerde pagina's dikke boekje heeft Van Harberden een keur aan recepten verzameld. De recepten zijn ondergebracht binnen drie thema's: Trots op Flakkee, Over boten en bloemen en Over geweld en geluk. Zoals we gewend zijn, heeft de bakker weer mooie historische verhalen en weetjes aan de recepten toegevoegd.

Tom Poes
Trots op Flakkee is een rondreis (met de honderd jaar oude transportfiets) langs een aantal eilandelijke dorpen. In Den Bommel, waar het beeld van Ollie B. Bommel staat, stuit de bakker op Bommelse beertjes, een broodje 'voor heren van stand'. Evenals de Slimme Tom Poes, een tompouce die niet te onderschatten is. Flinterdunne, breekbare tongen trekken de aandacht in Oude- en Nieuwe-Tonge. Terwijl Stadje Droogbrood in 'Nog meer Lekker Flakkees' is vertegenwoordigd met theebeschuitjes met anijs.

Opvallend zijn ook de kletskloppen van Aartje, gemaakt met Flakkeese amandelen van de familie Oudijk. Er staat een mooie anekdote bij: "In Melissant kreeg een papegaai iedere zondagmiddag een kletskop uit onze bakkerij. Toen hij een kletskop van een andere bakker kreeg, gooide de kletskous het koekje uit de kooi."

Portbroodjes
Het tweede thema, Over boten en bloemen, zoomt in op de maritieme kant van het eiland én de velden vol zonnebloemen, pioenrozen en tulpen. Dat leidt tot recepten als Scheepsknopen (zachte Flakkeese spekjes), Goereese portbroodjes, koffiekokertjes, Stellendamse vistaartjes, zonnebloembrood, duindoorngebakjes en een Flakkees taartje met verse boerenyoghurt en… viooltjes.

Over geweld en geluk is het derde thema in het receptenboekje. Centraal staat Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, het fort dat volgens Jan van Harberden ooit nog heroïscher is ingenomen dan Den Briel op 1 april 1572. Marsepeinen kasteeltjes verwijzen naar de huwelijken die in het fort zijn gesloten. Verder krijgt de lezer hier recepten voorgeschoteld voor soldatenbroodjes, kanonskogels (met een scheutje Franse likeur), Flakkees tomatenbroodje (met tomaatjes van Van Noord) en appelbeignets ("een herinnering aan de Fransen").

Eilandmarketing
Al met al is ook dit derde receptenboekje van Jan van Harberden weer een fraai geheel geworden, dat niet alleen lekkere recepten te bieden heeft, maar ook lekkere Flakkeese verhalen. Van het eerste boekje zijn er nog maar een paar in voorraad en van het vorige boekje zijn er 1400 over de toonbank gegaan. Dat maakt duidelijk dat de boekjes populair zijn, ook onder toeristen. De bakker: "Dit is eilandmarketing."

'Nog meer lekker Flakkees' is te koop bij onder andere molen De Hoop en de VVV in Ouddorp, Landwinkel Keijzer boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, Bruna in Oude-Tonge, Landwinkel 't Zand in Den Bommel, Coop Van den Houten in Ooltgensplaat en natuurlijk bakkerij Van Harberden in Melissant. Het boekje kost 7,95 euro. Zie ook de advertentie van bakkerij Van Harberden in de krant van dinsdag 19 november.

Uit de krant