Logo eilandennieuws.nl
Foto:

25 teams strijden om de winst bij GO-puzzelkampioenschap

SOMMELSDIJK – Gespannen buigt een vrouw zich over een stapel rode puzzelstukjes. Uiteindelijk zal het een vliegtuig in de rechterbovenhoek van de puzzel moeten worden. Het is vrijdag 8 november en 25 teams strijden om de winst bij het GO-legpuzzelen kampioenschap in het Prieel van de Staver.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Wie verwacht dat de teams (vier personen elk) vooral bestaan uit wat oudere mannen, heeft het mis. Het zijn vooral dames die achter de tafels met daarop de puzzel plaatsnemen. Om voor gelijke kansen te zorgen, is de puzzel nog niet van tevoren bekend gemaakt en goed ingepakt in krantenpapier – van deze krant. Het gaat om een echte Jan van Haasterenpuzzel, bekend om zijn vele details en grappige scenes. Voordat de deelnemers de puzzel mogen uitpakken en starten, neemt eerst iemand van de organisatie, Hart van Goeree-Overflakkee, het woord.

Extra dienbladen
Secretaris Carin van Buren heet iedereen hartelijk welkom en legt de spelregels van het puzzelen uit. De relatief kleine tafel is alles wat de puzzelaars krijgen, ze mogen geen extra dienbladen of dergelijke inzetten om de stukjes te sorteren. De voorkant van de doos, met daarop de afbeelding, moet rechtop op de tafel worden neergezet. De onderkant kan eventueel wel worden ingezet als verzamelbak van stukjes. Mobieltjes en externe hulplijnen zijn uit den boze. Elk missend puzzelstukje levert aan het einde tien seconden straftijd op.

De spanning stijgt langzaam in de zaal. Achter de rug van Van Buren staan twee verschillende klokken die aan zullen worden gezet als de wedstrijd begint. Het team dat als eerste erin slaagt de puzzel te voltooien, wint naast een geldprijs ook een ticket voor de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap legpuzzelen. Daar kan gestreden worden voor een plek in de landelijke finale. Ieder team krijgt sowieso als aandenken de gelegde puzzel mee naar huis. Het is bijna zover dat de dozen open mogen, maar er staat nog één activiteit te gebeuren.

Felgekleurd zeil
Dat is het - staand - zingen van het Flakkeese volkslied. Nadat dit gebeurd is, tot grote hilariteit van sommige deelnemers, wordt er afgeteld en dan gaat een ieder van start. Flarden Eilanden-Nieuws vliegen door de zaal tijdens het uitpakken van de puzzeldoos. Het is een strandpuzzel van 1000 stukjes. Er gebeurt op de puzzel van alles: van zonnebadende mensen tot kleine opstootjes bij een volleybalwedstrijd. De puzzelteams hebben verschillende tactieken, valt al snel op. Sommige sorteren de stukjes eerst op kleur, anderen beginnen met de hoekjes te leggen en weer anderen gaan eerst voor het felgekleurde zeil van een catamaran.

Een team uit Stad aan 't Haringvliet heeft corresponderende T-shirts aangedaan. Ze gaan voor een tijd binnen de twee uur, zo laten ze weten. Dat zou een persoonlijk record zijn. Ze klinken fanatiek. "We puzzelen normaal los van elkaar, maar hebben ook even samen geoefend.'' Het blijkt te werken, uiteindelijk gaan zij er ook met de winst vandoor, met een tijd van binnen de twee uur. Het kampioenschap kenmerkte zich door de gezellige drukte en goede sfeer. De organisatie laat weten dat het bij voldoende animo wel een blijvertje zal worden.

Winnaars
Het team 'Saam uut Stad' legde de puzzel in 1.46.16 en werd daarmee kampioen. De 'Puzzel-zussen' eindigde als tweede, het team 'Nooit geen tied' als derde. Na ruim vier uur had het laatste team de puzzel gelegd.

Meer berichten