Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Stefan: "Aankomend seizoen wil ik prijzen pakken"

STELLENDAM - Brandend rubber, hoge snelheden en gillende motoren, dat is waar de Stellendammer Stefan Bezuijen voor leeft. Dit jaar heeft hij meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap motorracen in de OW ProCup 1000, het op één na hoogste niveau van Nederland. Tevens heeft Stefan de webshop www.racing-products.nl, waar hij onderdelen voor racemotoren verkoopt aan anderen in de motorsport. Eilanden-Nieuws sprak met Stefan over zijn hobby en de winkel.

Tekst: Rody Vlietland

Stefan zijn liefde voor motoren begon op jonge leeftijd. Zijn vader reed namelijk al motor, Stefan zat als kleine jongen vaak achterop. Op zijn zestiende zag Stefan een motor staan en besloot hij om zijn motorrijbewijs te halen en die motor te kopen. Toen hij oud genoeg was haalde hij zijn motorrijbewijs en kocht hij zijn eerste motor.

Tot 2015 reed Stefan op straat, begin 2015 besloot hij om met zijn motor het circuit op te gaan. In september 2015 verkocht Stefan zijn motor en haalde een circuitmotor in huis. Een circuitmotor is niet toegestaan op de openbare weg, om gewicht te besparen ontbreken er namelijk een aantal dingen op de motor, bijvoorbeeld de zijstandaard en lichten. Een circuitmotor heeft tevens een verkeerd afgestelde vering voor op straat. Ook zijn de slick-banden niet toegestaan op de openbare weg. De raceliefhebber: "Ik kwam op een gegeven moment op het punt om een keuze te maken, als ik het racen serieus wilde gaan doen, dan moest ik mijn straatmotor wel inruilen voor een circuitmotor."

"Ik werd meteen derde"

In het begin deed de motorracer nog niet mee aan wedstrijden, hij ging naar een circuit om vervolgens zijn tijden te verbeteren. Pas na enige tijd besloot hij deel te nemen aan een race. Stefan: "Voordat ik me in kon schrijven moest ik een racelicentie halen, hierna schreef ik me in voor een race binnen de OW SportCup 1000 divisie, het derde niveau. Ik werd meteen derde, alleen omdat ik niet ingeschreven was voor het competitieklassement kreeg ik geen podiumplek. Hierom besloot ik me dit jaar in te schrijven voor het competitieklassement in de OW ProCup 1000, het tweede niveau in Nederland. Ik koos er bewust voor om een niveau hoger te zitten zodat ik kan leren van de rijders in die competitie.

"Ik heb het gat met de top gedicht"

De Stellendammer moest in het begin van het seizoen even wennen aan het niveau, maar naarmate het seizoen vorderde bleek hij zich te kunnen meten met de top vijf in het klassement. Stefan: "Toen ik begon zat er een gat van ongeveer drie seconden tussen mij en de top 3, dat is met deze hoge snelheden een grote afstand. Gelukkig heb ik dat gat voor een groot deel weten te dichten. Aan het einde van het seizoen heb ik zelfs nog een vierde plaats weten te bemachtigen."

Racing-Products.nl

De motorracer besloot vanwege zijn racehobby een eigen onderneming te starten. Stefan: "Het is een dure hobby om te beoefenen. Hoe meer je in je motor investeert hoe sneller je wordt, en je wilt altijd sneller gaan natuurlijk. Op een racedag ben je al snel meer dan vijfhonderd euro kwijt aan benzine, banden en ander benodigd materiaal. Nieuwe onderdelen voor de motor zijn ook prijzig. En dan is het groot onderhoud en eventuele schade niet eens meegerekend. Zonder sponsoren is de sport bijna niet meer te betalen. Het is lastig om bedrijven te vinden die bereid zijn om te sponsoren. Daarom koos ik ervoor om een onderneming te beginnen in raceproducten. Ik wilde al een onderneming starten, alleen wist ik nog niet waarin ik dat wilde, het moest wel iets zijn wat mij heel erg ligt, en dat is racen. Met de onderneming www.racing-products.nl kan ik mijn hobby in ieder geval voor een gedeelte bekostigen."

"Het moet te halen zijn"

De snelheidsduivel heeft al plannen voor de toekomst: "Ik hoop dat ik voor het begin van het nieuwe seizoen een of meerdere sponsoren weet te vinden. Aankomend seizoen schrijf ik me weer in voor de OW ProCup 1000. Mijn doel is om een aantal podiumplekken te bemachtigen, en om het seizoen te eindigen in de top vijf. Als ik mijn laatste vier races bekijk dan moet het te halen zijn. Dus ik kijk met veel motivatie uit naar het volgende seizoen!"

Meer berichten