Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Frank Mulder wil doorstart maken met Goeree Express

De Goeree Express rijdt al drie jaar niet meer, toch krijgt Frank Mulder uit Stellendam nog dagelijks de vraag of het treintje weer gaat rijden. Ook Frank wil weer kunnen rijden met het treintje, daarom is hij gestart met een crowdfundingsactie voor de nieuwe Goeree Express.

Tekst: Rody Vlietland

In 2011 begon Frank Mulder met de bouw van zijn eerste treintje. In eerste instantie werd het treintje afgekeurd, maar met de feedback op zak bouwde Frank het treintje om zodat het door de keuring kwam. Vier jaar lang reed het treintje over het eiland. Frank werkte zo'n zeventig tot tachtig uur per week, en deed dit met veel plezier. "Ieder ritje was een feest".

Alleen na vier jaar moest de 'treinmachinist' noodgedwongen stoppen wegens de steeds moeilijker te vinden sponsoren, lange werktijden en privéomstandigheden. Dagelijks krijgt Frank nog aanvragen voor verjaardagen, bruiloften en andere feesten. Frank: "De meeste aanvragen krijg ik rond de kerstperiode, ik merk door al die aanvragen dat de behoefte voor het treintje nog steeds aanwezig is. Daarom wil ik graag weer een nieuw treintje bouwen, dat dankzij mijn ervaring nog beter wordt dan het vorige treintje."

De gemeente
De treinmachinist: "Ik ben naar de gemeente gegaan en heb mijn plan voorgelegd. De gemeente was in eerste instantie enthousiast, alleen is hier later op teruggekomen omdat de ze zitten met de financiering van het treintje dat in Middelharnis rijdt. Dus heb ik een crowdfundingsactie opgezet voor de financiering van het treintje, ik heb rond de 2500 euro nodig om een nieuw treintje met gerecycled materiaal te bouwen. Mensen kunnen mij ook helpen door bouwmaterialen te doneren. Verder kunnen bedrijven mij benaderen door te sponsoren in ruil voor een advertentieplaats op het treintje, het is de bedoeling om veertien advertentieplaatsen te creëren op het nieuwe treintje."

Conducteur Jörgen
De bestuurder van de Goeree Express heeft in de vier jaar vele verhalen opgedaan: "Ik heb eens mijn eigen conducteur gehad voor het treintje, het was een Duitse toerist Jörgen. Jörgen was helemaal weg van mijn treintje, hij vertelde dat hij terug zou komen en dan een verrassing voor me had. Toen ik Jörgen de volgende vakantie weer zag kwam hij naar me toe. Hij zei dat hij meeging met het treintje als conducteur en dat hij daar niets voor hoefde te hebben. Uiteindelijk heeft hij zich heel de dag als conducteur voorgedaan, en de mensen vonden het geweldig. Iets wat ik ook altijd mooi vond was een bepaalde bocht in Goedereede. De bocht is ontzettend scherp en valt alleen met de juiste beweging nog maar net te halen. Alleen heb ik die bocht wel meer dan duizend keer gemaakt dus nam hem op een gegeven moment zonder moeite. Het is echt mooi om dan al die verbaasde gezichten te zien van de inzittenden.

Vijftienduizend lichtjes
Frank weet altijd veel bekijks te trekken tijdens de feestdagen. Rond de kerstperiode toverde hij met vijftienduizend lampjes de Goeree Express om tot een geheel kersttreintje. "Toen ik mijn eerste testritje deed had je de gezichten van de mensen moeten zien. Mensen sprongen van de bank om het treintje te bekijken. Ook heb ik eens voor Valentijnsdag het treintje versierd. Ik haalde een aantal stellen op en in de wagons had ik een flesjes wijn met glazen klaargezet, en op de deuren had ik de namen van de personen gezet. Ik bracht de tortelduifjes naar een restaurant waar ze vervolgens uit eten gingen."

Rekening houden
Het treintje kreeg veel positieve reacties, alleen het geluid wat het treintje maakte, vonden sommigen minder prettig. "Ik probeerde altijd rekening te houden met de omwonenden die op mijn route lagen, zo heeft een vrouw ooit eens gevraagd of ik mijn route wilde veranderen. Toen ik vroeg waarom ze dat wilde, vertelde ze dat haar man soms uit de nachtdienst kwam en altijd werd gewekt door het geluid. Verder had ze nooit problemen met het geluid. Dus toen heb ik met haar afgesproken om het rolluik half open te zetten wanneer haar man uit de nacht kwam, zodat ik hem niet wakker zou maken met het treintje."

Frank: "Ik hoop dat het treintje snel weer rijdt, ik heb het die vier jaar met ontzettend veel plezier gedaan en wil het graag weer doen. Ik hoop dat er misschien meer vrijwilligers zijn die willen rijden als het treintje er daadwerkelijk komt, zodat dit een treintje van ons allemaal wordt."

Crowdfundingsactie
Om het treintje weer te bouwen is er zo'n 2500 euro nodig. Er wordt geld ingezameld via de website www.gofundme.com onder de naam 'Terugkeer Treintje G.O.'. Om op een andere manier te helpen kan er contact worden opgenomen met Frank Mulder e-mail: frankmulder88@gmail.com.

Meer berichten