Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Mevrouw Roos viert honderdste verjaardag in de Vliedberg

Een bijzondere dag voor Josina Roos-De Koning, beter bekend als Jo van Vlissingen. Ze mocht op maandag 28 oktober maar liefst honderd kaarsjes uitblazen.

Door: Sam Fish

Om de mooie leeftijd te vieren werden er een paar grote tafels aan elkaar gezet in de gemeenschappelijke ruimte van de Vliedberg in Ouddorp. Vrienden en familie kwamen daar samen voor taart, koffie, cadeautjes en vooral veel gezelligheid. "Ik had niet verwacht dat ik zoveel visite zou krijgen."

Ze staat bij veel mensen bekend als Jo van Vlissingen. "Ik ben daar opgegroeid," vertelt ze. "Ik ben geboren in Velsen-Noord, bij IJmuiden. Voor mijn vaders werk zijn we al vroeg verhuisd naar Vlissingen." Haar man kwam uit Goedereede en haar moeder uit Stellendam, wat de cirkel weer rond maakt. "Sinds de opening van de nieuwe Vliedberg woon ik hier. Ik zit hier goed." Ze woont er nog redelijk zelfstandig, maar krijgt in de huishouding wel hulp.

Familie

De man van Jo overleed alweer 24 jaar geleden. Samen kregen zij één dochter. Inmiddels heeft ze ook al twee kleinkinderen én twee achterkleinkinderen. Veel van hen zitten deze middag ook aan tafel. "We gaan vanavond met de hele familie uit eten bij Hotel Akershoek, lekker mosselen eten," zegt Jo. "Dat was een verrassing. Ik houd van mosselen, dus ik ben erg blij."

Geheim

"Ik heb nooit gewerkt," zegt ze stellig. Haar dochter laat weten dat Jo altijd voor het huishouden heeft gezorgd. "Naast dat harde werken in huis was ze ook altijd erg sportief," laat haar dochter weten. Zo deed ze veel hardlopen waar ze ook medailles mee heeft verzameld. "Mijn kleinzoon heeft mijn medailles opgepoetst," zegt de jarige blij. "Hij heeft ze opgehangen in een lijst, ziet er heel mooi uit."

Naast het sporten en het huishouden deed ze ook veel handwerk. Maar wat het echte geheim is voor een lang leven? "Ik houd heel erg van snoepen," zegt ze. "En ik houd van vis!" Een passend cadeautje is dan ook een tegoedbon van Visrestaurant Hameeteman.

Gezond

Met leeftijd komen gebreken, maar over het algemeen is mevrouw Roos nog super gezond. "Ik heb nog maar 10 procent zicht," vertelt ze. "Dus ik moet soms vragen wie er naast me zit. Ik gebruik alleen oogdruppels, verder heb ik nergens medicijnen voor nodig."

Sterker nog, eerder dit jaar brak ze haar been en met vier weken liep ze al zonder krukken en zonder gips weer rond. "Ik loop nog elke dag een rondje over mijn verdieping. Dan ga ik op visite bij de buurman, gezellig een kopje koffie drinken. En de rest van de dag luister ik graag naar boeken. Heerlijk."

Meer berichten