Logo eilandennieuws.nl
Vrijwilligers van de NLGO hangen een nestkast op aan de Wurft.
Vrijwilligers van de NLGO hangen een nestkast op aan de Wurft. (Foto: )

Alternatieve huisvesting voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen die volgend jaar vanuit Afrika weer naar het noorden vliegen, hebben in ieder geval in Sommelsdijk wat extra mogelijkheden om zich te nestelen. De vogelwerkgroep van de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) heeft in die dorpskern nestkasten opgehangen en een aantal vogelvriendelijke dakpannen geplaatst.

Tekst en Foto: Kees van Rixoort

De NLGO-actie komt voort uit een initiatief van Arie-Jan Prins, voormalig bewoner van het historische centrum van Sommelsdijk. Hij zag dat gierzwaluwen niet konden terugkeren naar hun nest, dat vaak onder dakpannen te vinden is, omdat daken massaal zijn gerenoveerd en van isolatiemateriaal voorzien. Zonnepanelen doen er ook geen goed aan.

Alternatieve huisvesting

Om de gierzwaluw te behouden als kenmerkende zomergast, is het noodzakelijk deze vogel alternatieve huisvesting te bieden. Dat kan door nestkasten op te hangen en dakpannen te plaatsen waarin een gat is gemaakt.

De vogelwerkgroep van de NLGO, die Prins algauw als compagnon inschakelde, deed dit woensdag 30 oktober in Sommelsdijk: aan de Wurft, bij de oude dorpskerk en het Streekmuseum en op een aantal woningen. Zoveel mogelijk georiënteerd op het noorden of het oosten, om de temperaturen in het nest 's zomers niet te hoog op te laten lopen. In totaal waren er twintig nestkasten van houtbeton en tien dakpannen met een geboord gat. Met een steiger trokken de vrijwilligers van de vereniging door het dorpscentrum om de klus te klaren, daarbij de kou van de ochtend en de drukte van de woensdagmarkt trotserend.

"We doen dit omdat het belangrijk is dat de gierzwaluw behouden blijft", zei Krijn Tanis, lid van de vogelwerkgroep, tussen het monteren van de nestkasten door. "De vogel wordt bedreigd door dakrenovaties en isolatie, die ervoor zorgen dat daken helemaal dicht komen te zitten. Op den duur is het dan einde verhaal voor de gierzwaluw. En dat terwijl er een verplichting is om bij renovaties voorzieningen te treffen voor kolonievogels. Gelukkig gebeurt het wel steeds vaker. Een voorbeeld is de nieuwbouw van de woningbouwvereniging aan het Hogepad in Ouddorp."

Geduld

Volgens Tanis is het niet gezegd dat gierzwaluwen de nieuwe huisvesting in Sommelsdijk volgend jaar al weten te vinden. "Het kan jaren duren voordat de nestkasten bezet zijn. Je moet geduld hebben."

De NLGO kon deze actie voor de gierzwaluwen uitvoeren dankzij een subsidie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zelf heeft de vereniging er ook geld in gestoken. De vogelwerkgroep stelt dat mogelijk ook andere dorpskernen in aanmerking kunnen komen voor het realiseren van alternatieve woonruimte voor de gierzwaluw. Dorpsraden zouden kunnen overwegen er werk van te maken.

Meer berichten