Wethouder Both en Piet Grootenboer snijden met plezier de feesttaart. De ondernemers Franzen (links) en Struik kijken toe.
Wethouder Both en Piet Grootenboer snijden met plezier de feesttaart. De ondernemers Franzen (links) en Struik kijken toe.

Glasvezelproject gaat door met dank aan ondernemers

Algemeen 653 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het leek tot een paar weken geleden onmogelijk om het glasvezelproject op het eiland door te laten gaan. Vanwege onvoldoende aanmeldingen kreeg initiatiefnemer Glasvezel Buitenaf het project niet rond. Twee ondernemers vonden dat het project om razendsnel internet aan te leggen in het buitengebied 'moest' doorgaan. Doordat ze garant staan kan de schop begin volgend jaar de grond in.

Tekst: Martijn de Bonte

Wethouder Tea Both noemt het maandagmiddag in het Oude Raadhuis in Middelharnis een memorabel moment. "Het had heel anders af kunnen lopen, ik ben heel blij dat we hier nu zijn." Het was voor haar een grote teleurstelling dat er onvoldoende aanmeldingen waren, ook na een verlenging van de inschrijving. Both: "Ik dacht het kan toch niet waar zijn dat we deze boot missen. Een snelle internetverbinding is voor de ontwikkeling van het eiland ontzettend belangrijk. Ik ben blij dat het – door een gezamenlijke inspanning van inwoners, ondernemers, maatschappelijk partners en de gemeente – mogelijk is gemaakt dat er glasvezel komt!" Met een brede lach snijdt ze even later de taart aan om de start van het project te vieren. Directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf is niet alleen opgelucht, maar ook dankbaar en trots. Hij is geboren en getogen in Melissant en zag het als een mooie klus om zijn geboortegrond te voorzien van glasvezel. "We zijn blijven vechten en er in blijven geloven."

Stroomversnelling
Als er onvoldoende aanmeldingen zijn gaan de betrokken partijen op zoek naar een alternatieve manier om de aanleg van glasvezel alsnog te kunnen realiseren. Dat lukt uiteindelijk door de steun van twee lokale ondernemers. Het bedrijf TTW in Oude-Tonge geeft telers, aan de hand van enorme hoeveelheden data advies hoe ze hun gewas het beste kunnen laten groeien. Jacob Struik van TTW: "Wij hebben terabytes aan data nodig voor ons werk en daarom is glasvezel onmisbaar. Ondernemer Frank Franzen van Franzen Landbouw en Comgoed ziet stabiel en snel internet ook als een onmisbare pijler onder zijn bedrijven. Struik en Franzen steken hun nek uit en hebben een garantstelling aangeboden aan Glasvezel Buitenaf. De afgelopen tijd kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Franzen: "Vorige week heb ik 's avonds om een uur of tien nog vanaf de heftruck gebeld met de betrokkenen."

In het eerste kwartaal van volgend jaar starten de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de buizen. Die werkzaamheden moeten eind 2020 klaar zijn. De hoop is dat er nog veel mensen aanmelden voor glasvezel nu het project echt van start gaat. Dat kan nog tot het einde van volgend jaar zonder extra kosten. Het doel is om de garantstelling overbodig te maken. Ondernemer Franzen is optimistisch: "We gaan voor tachtig procent."

Gevolgen traag internet
In het Oude Raadhuis zijn tijdens de feestelijke bijeenkomst een aantal ambassadeurs van het glasvezelproject aanwezig. Zij hebben zich de afgelopen periode ingezet om mensen te informeren over de aanleg van glasvezel en te stimuleren om zich aan te melden. Ze zijn blij en opgelucht. Aan de lijve ondervinden ze de gevolgen van traag internet. Een vrouw uit Goedereede-Havenhoofd woont: "Mijn kinderen zitten op het hbo en moeten voor hun opleiding veel bestanden downloaden en versturen. Dat gaat langzaam en soms valt de verbinding opeens uit. Op de basisschool hier hebben ze moderne digiborden en chromebooks, maar als internet niet goed werkt dan heb je daar niks aan."

Achter feiten aan
De ambassadeurs hebben al eerder pogingen gedaan om snel internet te krijgen in hun omgeving. Ze vertellen: "Er waren al eerder initiatieven zoals Greenet en we hebben regelmatig contact gezocht met KPN en andere partijen. Maar het komt gewoon niet van de grond. Een plaats met een klein aantal woningen is gewoon niet rendabel. We bleven steeds achter de feiten aan lopen. Dit project was een unieke kans."

'Dit kan niet waar zijn'
Martijn ten Napel woont in buurtschap Oostdijk en is ambassadeur van het glasvezelproject. "Toen er bleek dat er op het eiland onvoldoende aanmeldingen waren dacht ik: 'Dit kan niet waar zijn'. Ik was oprecht verbaasd dat het niet was gelukt." De bewoner van Oostdijk is in het dagelijks leven informatiearchitect en kent het belang van een stabiele, snelle verbinding als geen ander. "Ik ben heel blij dat het doorgaat."

Uit de krant