Logo eilandennieuws.nl
Jos van der Welle (links) en Erwin Breen. Foto: Hennie Kuijer
Jos van der Welle (links) en Erwin Breen. Foto: Hennie Kuijer (Foto: )

Toerustingsavonden over 'moderne media en opvoeding'

MIDDELHARNIS – Binnenkort worden er twee toerustingsavonden georganiseerd voor ouders, jeugdwerkers en alle andere belangstellenden. Centraal zal staan 'het verschaffen van informatie over de invloed van sociale media op de ontwikkeling van een brein van een baby tot volwassen. Jos van der Welle en Erwin Breen zijn de initiatiefnemers. Graag geven zij nadere toelichting.

Door: Adri van der Laan

Jos en Erwin, jeugdleiders van CG De Rots in Middelharnis, benadrukken dat deze toerustingsavonden bestemd zijn voor jongerenwerkers, ouders en "daarnaast iedereen die geïnteresseerd is, want iedereen heeft te maken met de invloed van sociale media".
Het is hun ervaring dat er bij mensen die wat ouder zijn er veel vragen leven over moderne media en opvoeding. "Ik neem mezelf als voorbeeld: als 36-jarige ben ik opgegroeid in een tijd dat deze moderne media er nog niet was. De media zoals wij die nu kennen bestaan pas grofweg tien jaar. Jongeren besteden er veel tijd aan en niemand weet precies wat de gevolgen hiervan zijn. Zelf sta ik dus als vader van opgroeiende kinderen vooraan om te zien wat ik hiervan kan leren. Het lastige met opvoeden is dat je het maar één keer goed kan doe", aldus Erwin Breen.

Mobiel

Jos vertelt dat er veel ouders zijn die vragen hebben hoe ze met de moderne media om moeten gaan. "Ouders waarvan de kinderen voor het eerst een mobiel krijgen lopen er al snel tegenaan dat dit apparaat alle aandacht krijgt en er dus een ongezonde situatie ontstaat waarover je afspraken moet maken om die te voorkomen", aldus Jos van der Welle.
Tijdens de toerustingsavonden ligt de focus op media met beeldschermgebruik. De initiatiefnemers benadrukken dat mediagebruik niet meer weg te denken is uit de samenleving. Deze media worden overal gebruikt, zoals in het onderwijs.
Volgens Jos en Erwin is er bij mediagebruik een tweede werkelijkheid ontstaan. "Als deze wegvalt dan voelen jongeren zich ontheemd. De normale menselijke omgangsvormen en interactie staan hierdoor onder druk, jongeren hebben meer moeite om het 'echte leven' uit te drukken en zijn in sociaal opzicht minder sterk dan de generatie hiervoor".
Jongeren zijn vele uren per dag in de weer met sociale media en voor ouders is het heel moeilijk om het gebruik van hun kinderen te verminderen. Aangeraden wordt om met jongeren het gesprek aan te gaan over hun mediagebruik. "Verbieden zonder uitleg erbij geeft twee verliezers", maar als je sterk staat in je argumenten kunnen je twee winnaars hebben en om die argumenten te kennen hebben we de professionals van No Apologies uitgenodigd. De mensen van deze organisatie zijn zeer deskundig".
Jos en Erwin hopen dat veel mensen naar de Rabobankzaal van Het Diekhuus zullen komen, met nadruk worden ook mensen van andere kerken uitgenodigd "want we hebben hierin een gezamenlijke uitdaging".

Meer informatie is te vinden op www.noapologies.eu

Toerustingsavonden:

Er worden toerustingsavonden gegeven in de Rabobankzaal van Het Diekhuus op maandagavond 28 oktober en maandagavond 11 november. De aanvang is 20.00 uur. De avond is vrij toegankelijk maar een gift voor het werk van No Apologies is natuurlijk welkom.

Meer berichten