Logo eilandennieuws.nl
Van links naar rechts: Allisha, Eline, en Peter Jelier
Van links naar rechts: Allisha, Eline, en Peter Jelier

Amateurastronoom Peter Jelier: "Dit vind ik echt gaaf"

DIRKSLAND – Is ruimtevaart mogelijk? Kunnen wij in de toekomst Mars koloniseren? Hoe navigeerden we vroeger zonder Google Maps? Peter Jelier is amateurastronoom. Vol passie vertelt hij over ruimtevaart, buitenaards leven, kosmische fenomenen en de Nacht van de Nacht.

Tekst Rody Vlietland | Foto: Bart Braafhart

Als klein kind is Peter al bezig met astronomie. "Mijn hobby ontstond in 1969, toen Neil Armstrong zijn eerste voetstappen op de maan zette. Ik was vijf jaar oud, maar die beelden zijn mij nog altijd bijgebleven. Sindsdien liggen mijn interesses in astronomie, ruimtevaart en natuurverschijnselen zoals het weer. Ik geef lezingen op scholen, beheer de Whatsappgroep weer en licht, over astronomie en natuurverschijnselen, ook heb ik een serie van 54 artikelen gemaakt voor een krant en ik schrijf binnenkort een artikel voor een magazine."

Lichtvervuiling

Zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht gehouden, dit is een evenement dat in 2006 in het leven geroepen is om lichtvervuiling tegen te gaan. Peter en Edwin doen mee sinds 2013. Lichtvervuiling ontstaat bijvoorbeeld door straatverlichting dat omhoog schijnt, reclameverlichting of verlichting met teveel vermogen. Peter: "Niet alleen is het als astronoom lastig om onderzoek te doen, ook kunnen nachtdieren zoals vleermuizen veel last hebben van het kunstmatige licht. Gelukkig hebben wij veel minder last van lichtvervuiling op Goeree-Overflakkee in vergelijking met de rest van Nederland."

Tijdens de Nacht van de Nacht geven de amateurastronomen Peter Jelier en Edwin van Balen een lezing over astronomie. Vragen als kunnen we reizen door het heelal? Waarom is Area 51 zo geheimzinnig? Wanneer gaan we naar Mars? En wie gaan er dan? Is tijdreizen mogelijk? Peter: "Tijdens de Nacht van de Nacht houd ik een presentatie over allerlei verschillende onderwerpen, ik vertel bijvoorbeeld iets over de vloggers van Area 51. Ook vertel ik of verre reizen door de ruimte mogelijk zijn, ik zal alvast antwoord geven: ja in de toekomst is het mogelijk."

Ruimtereizen

De amateurastronoom kan het door zijn enthousiasme het niet laten om meer te vertellen. Peter Jelier vertelt dat ruimtereizen naar andere stelsels ver in de toekomst mogelijk is, doordat je in principe 'speelt met de tijd'. Peter: "Uit de relativiteitstheorie van Einstein blijkt wanneer iemand een snelheid behaald dat tegen de snelheid van het licht aanligt dat de tijd voor diegene langzamer gaat dan iemand die stilstaat. Iemand die een reis door de ruimte maakt voor 40 jaar bij een snelheid van 3 meter per seconde onder de snelheid van het licht ziet bij terugkomst dat de aarde 48.000 jaar ouder is geworden. Alleen wij kunnen op dit moment nog geen voertuig bouwen wat aan de snelheid van het licht kan tippen. Het zal nog jaren duren voordat we verre ruimtereizen kunnen maken."

Zonsverduistering

De sterrenkijker zoekt vaak astronomische verschijnselen op. "Je hoeft vaak niet eens ver te reizen om astronomische fenomenen te bewonderen. Deze zomer hadden wij in Nederland zeevonk, dit zijn algen in de zee die oplichten bij beweging, een prachtig verschijnsel om te zien aan de waterkant. Ook hadden we deze zomer lichtende nachtwolken. Dit zijn wolken die op een hoogte van 85 kilometer hangen, de wolken weerkaatsen op die hoogte nog het licht van de zon na zonsondergang. Verder ben ik in februari 2018 jaar geleden samen met mijn dochters naar Fins Lapland gegaan om daar het Noorderlicht te zien, het was echt fantastisch, dat zal ik echt nooit meer vergeten. Op dit moment staat er in 2024 een reis naar Texas op de planning, daar is dan een totale zonsverduistering. Ik moest zo vroeg boeken omdat astronomen over de gehele wereld hier naartoe reizen. Gelukkig heb ik een vlucht met een accommodatie kunnen boeken."

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht wordt gehouden op zaterdag 26 oktober van 20.00 tot 22.00 uur aan de Molendijk 65 in Herkingen. Het eerste uur wordt er een lezing gegeven, vervolgens kunt u kijken door een echte sterrenkijker. De Nacht van de Nacht is overigens zeer geschikt voor kinderen. Het evenement is geheel gratis, u kunt zich aanmelden bij Peter Jelier via: peterjelier@gmail.com of via https://www.nlgo.nl/aanmelden

Meer berichten