Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Beginnersgeluk tijdens Europees Kampioenschap steentjes keilen

SOMMELSDIJK – Iedereen heeft ooit wel eens geprobeerd een steentje over het water te keilen. Afgelopen zaterdag 19 oktober was er een heus (open) Europees Kampioenschap in steentjeskeilen. Niet alleen professionals probeerden de stenen zo ver mogelijk te krijgen, ook amateurs mochten een poging wagen. Zelfs de redacteur van het Eilanden-Nieuws deed een gooi naar het kampioenschap.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In de haven van Sommelsdijk drijft een vlonder met een tent erop. Achter een tafel zit een enthousiaste organisator Coerd de Heer. Samen met een vriendengroep, Brouwerij Solaes, kringloopcentrum Goed Voor Goed, Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis en de Koninklijcke Nederlandsche Keilbond is de wedstrijd op poten gezet. Langs de kademuur is een grote meetlat (tot 110 meter) gespannen. Vanaf de kant en vanuit een bootje wordt met een walkie-talkie doorgegeven hoever de steen is gekomen.

Voor een paar euro mag je drie keer gooien. Het is moeilijker dan het lijkt, zo blijkt al snel. Alleen al bij het kiezen van de stenen. Kun je het beste gaan voor de vierkante stenen of toch de ronde? Een echtpaar uit Schiedam krijgt vierkante stenen in hun handen gedrukt. Het gaat ze best aardig af, te zien is dat ze het vaker gedaan hebben. Helaas is het geen record. Er komen ook wat kinderen langs, die net van het opgestelde springkussen zijn gekomen.

Zweepslag

Het is 's ochtends nog niet heel druk, maar de organisatie verwacht dat het in de middag drukker zal worden. De sfeer zit er al goed in en langs de kade verzamelen zich al wat kijkers die de deelnemers aanmoedigen. "Wil je ook een keer gooien?'', vraagt iemand. Als je die kans aangeboden krijgt moet je hem natuurlijk met beide handen aanpakken. Eerst maar even aan De Heer vragen wat de tactiek is. "Je moet het steentje zo vastpakken (in de holte van wijsvinger, met de duim op de platte kant van de steen) en dan met een soort zweepslag gooien. Zorg ervoor dat je een beetje schuin gooit, als je hem recht gooit helt 'ie over en dan zinkt hij meteen.''

Beginnersgeluk

Na de schouder losgegooid te hebben en de vingers te hebben opgewarmd, is het dan zo ver. Met het verhaal van zojuist nog in het achterhoofd gaat daar de eerste steen. Tot de niet geringe verbazing maakt de steen een paar mooie sprongen en zinkt dan in het water. "46,5 meter'', kraakt de portofoon. Dan sta je – met wat beginnersgeluk – opeens tweede op een Europees Kampioenschap. De volgende steentjes halen de eerste helaas niet meer in, de derde verdwijnt zelfs meteen onder water. Toch leuk geprobeerd. De dag is nog vroeg, en in de loop van de middag sneuvelt het record. Maar ach, meedoen is belangrijker dan winnen toch?

Meer berichten