Afbeelding

De Ceres is straks weer een stoere fabriek

Algemeen 1.692 keer gelezen

OUDDORP – Spoon Bouwrestauratie heeft voor nog hetere vuren gestaan. Het 350 jaar oude weeshuis in het Zeeuws-Vlaamse Sluis bijvoorbeeld. Maar dat restauratie en herbestemming van cichoreifabriek Ceres in Ouddorp ook een gigantische klus is, staat als een paal boven water. Het meer dan honderd jaar oude gebouw verkeert in slechte staat. Aart Spoon van Spoon Bouwrestauratie heeft er grootse plannen mee.

Tekst: Kees van Rixoort

Recent is Spoon eigenaar geworden van de voormalige cichoreifabriek aan het Smalle Einde. Dit na geruime tijd van onderhandelingen met de vorige eigenaar, BPD. Het passeren van de akte bij de notaris zal binnenkort plaatsvinden.

De Ceres is in 1902 en 1903 gebouwd voor het drogen en verwerken van cichoreiwortels. Het product ging naar fabrikanten van surrogaatkoffie. Ouddorp telde meerdere cichoreifabrieken, waarvan de Ceres de enige is die nog herkenbaar behouden is. De zaken gingen na de start zo goed, dat de beherende coöperatie de Ceres verschillende keren vergrootte. De laatste uitbreiding dateert van 1951. Later, toen er nauwelijks nog cichorei nodig was, diende het pand als opslagplaats, onder andere voor de gladiolenteelt.

Rijksmonument

Rond 2000 kocht de Rabobank de fabriek. Het doel van die aankoop was: slopen en woningen bouwen op het vrijkomende perceel en de grond erachter. Dat ging echter niet door, omdat de Ceres het predicaat Rijksmonument kreeg. Inmiddels zijn we aangeland in 2019 en ziet de toekomst van het markante pand er een stuk zonniger uit.

Aart Spoon wil de Ceres in oude glorie herstellen. Hij gaat dit doen onder andere aan de hand van bouwtekeningen uit 1926, die hij in het Streekarchief Goeree-Overflakkee wist op te diepen. Op de tekeningen is te zien dat het pand veel meer ramen telde. In de loop van de tijd zijn er flink wat dichtgemetseld, omdat ze geen functie meer hadden. Die ramen komen weer terug. "We hebben het geluk dat de oude stalen ramen in het pand zijn neergezet. Ze staan er nog steeds en zijn opnieuw te gebruiken", zegt Spoon.

Behalve de verdwenen ramen en de luiken, moeten ook de zogenoemde deemtrekkers terugkeren. Deze verre voorgangers van de mechanische ventilatie stonden boven op het gebouw. Spoon gaat ze opnieuw bouwen, want van de deemtrekkers is niets bewaard gebleven. "Voor zover bekend staan ze op geen enkel gebouw in Nederland meer." Maar daar komt dus verandering in.

Volgens Aart Spoon is de cichoreifabriek er bouwkundig slecht aan toe. "De stalen balken in het pand roesten en drukken de hele boel uit elkaar. De gevels zijn heel slecht. De balken gaan we ontroesten en conserveren en er is ook een ingrijpende aanpak van het metselwerk nodig. Het zal allemaal niet te 'schoon' worden met mooie voegjes en zo, want de Ceres moet een stoer gebouw blijven. Een pand met de uitstraling van een agrarische fabriek uit 1926."

De planning is om volgend jaar met de restauratie van de cichoreifabriek te beginnen. Het werk zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Aart Spoon benadrukt dat de hele Ceres-operatie niet mogelijk zou zijn zonder ondersteuning van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Rijke geschiedenis

Voor Aart Spoon, die al dertig jaar in het restauratiewerk zit en in onder andere Amsterdam tal van panden een nieuwe bestemming gaf, is dit het eerste project dat hij zelf ontwikkelt. Bovendien is het in zijn woonplaats. "Ik vind het belangrijk dat de Ceres een nieuw leven krijgt. Het is een markant gebouw en het staat op een mooie plek. Het valt direct op als je Ouddorp komt binnenrijden. Bovendien heeft het pand een rijke geschiedenis, die deel is van het dorp en die we graag zichtbaar willen houden."

Uit de krant