Logo eilandennieuws.nl
De gasten zijn druk bezig met hun herfststukjes, op de achtergrond staan Yonne Mous en Wim Fleuren.
De gasten zijn druk bezig met hun herfststukjes, op de achtergrond staan Yonne Mous en Wim Fleuren. (Foto: )

"Het is fijn dat ik hier begrepen word"

Tekst en foto: Rody Vlietland

OUDDORP - Inloophuis De Boei is een plek waar mensen die leven met kanker en hun naasten bijeenkomen om ervaringen te delen. Voor veel gasten is De Boei een stimulans om contacten te leggen en het leven weer op te pakken.

Bij binnenkomst valt meteen de gezelligheid en opgewekte sfeer op. De gasten zitten aan een aantal lange tafels en werken aan een zelfgemaakt herfststuk. Coördinator Yonne: "Veel mensen hebben het idee dat er hier een negatieve sfeer hangt en dat er alleen maar over kommer en kwel gesproken wordt. Maar dat is totaal niet zo. Onze gasten hebben gewoon alledaagse gesprekken tijdens de activiteiten." Ze vertelt: "Op zo'n activiteitenmiddag is er een hoop ontspannen gepraat en gelach."

Luisterend oor

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand is het inloophuis geopend. De dag begint altijd met een kleine koffieronde, als ze willen kunnen de gasten tijdens het koffie drinken hun verhaal kwijt, dit hoeft overigens niet alleen over de ziekte te gaan. Na de lunch is er altijd een middagprogramma, dit bestaat vaak uit een creatieve activiteit of een lezing. Op een Boeidag zijn er in de regel 2 coördinatoren en 3 gastvrouwen aanwezig. De gastvrouwen ontvangen de gasten en bieden een luisterend oor.

Veel begrip

Veel mensen die te maken krijgen met kanker ervaren onbegrip van niet-lotgenoten, omdat zij hier niet zelf mee te maken hebben. Bij De Boei is er juist veel begrip voor elkaar, iedereen heeft namelijk gelijkwaardige ervaringen. Een gast die onlangs haar man verloren is, vertelt: "Ik merk vaak dat ik niet begrepen wordt door anderen, ze snappen niet wat ik nu precies ervaar. Doordat ik bij De Boei lotgenoten tegenkom, ervaar ik veel begrip. Het voelt fijn dat hier begrepen word waar ik iedere dag mee moet dealen."

Stapje voor stapje

Mensen kunnen tijdens of na de ziekte in een sociaal isolement terechtkomen. Het is dan ook moeilijk om in één stap weer terug te keren binnen de maatschappij. De Boei biedt een goede tussenstap om wederom het oude leven op te pakken. Een vrouw die nu herstellende is: "Ik kwam eigenlijk bijna niet buiten, maar dankzij De Boei kan ik eindelijk weer iets van ritme in mijn leven terugbrengen. Alles gaat stapsgewijs, maar uiteindelijk kan ik wel weer een zo normaal mogelijk leven leiden." Het inloophuis is voor de gasten letterlijk een reddingsboei om het leven weer op te pakken.

Inloophuis

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand is het inloophuis geopend. Bezoekers kunnen vrijblijvend binnen stappen vanaf 10.00 uur aan de Dijkstelweg 33 in Ouddorp. In de ochtend is er tijd voor een kop koffie en een verhalenronde, vervolgens wordt er rond het middaguur een eigen meegebrachte lunch gegeten. Om 13.00 uur begint de middagactiviteit. Indien iemand niet zelfstandig naar het inloophuis kan komen, kan er gebruik worden gemaakt van de haal- en brengservice. Hiervoor moet er op de maandag voorafgaand contact worden opgenomen met tel: 06-22111572 of via mail: info@deboeigo.nl. Deze contactgegevens kunnen ook worden gebruikt als u meer informatie wilt over De Boei.

Meer berichten