Esther Blom, Coerd de Heer en Daan Markwat onthullen de getijdentafel door vogeleiland Bliek in het Haringvliet te plaatsen.
Esther Blom, Coerd de Heer en Daan Markwat onthullen de getijdentafel door vogeleiland Bliek in het Haringvliet te plaatsen.

Bij de getijdentafel gaan spelen en leren samen

Algemeen 277 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Met het plaatsen van een kleine uitgave van het nieuwe vogeleiland Bliek is de getijdentafel op de Menheerse Werf compleet. Dat was tevens de 'onthulling' van deze interactieve maquette van het Haringvliet. In bijzijn van alle groep 8-leerlingen van de Bosseschool kweet wethouder Daan Markwat zich van die taak, samen met Esther Blom, adjunct-directeur van ARK Natuurontwikkeling, en Coerd de Heer van de Menheerse Werf.

Voor de scholieren was het een bijzondere dag, donderdag 17 oktober. Ze kregen op de Menheerse Werf eerst een les met quiz over de steur. Daarna en na de officiële onthulling van de getijdentafel, was er volop de gelegenheid om lekker te spelen met zand en water. En tot slot stond er nog een lunch klaar.

Een echte onthulling was het niet, want de getijdentafel was al een tijdje in gebruik. De testfase, noemde Coerd de Heer dat tijdje. Hij presenteerde de getijdentafel als een onderdeel van de educatieve speeltuin die op de Menheerse Werft verrijst. "Al spelend wat leren over de zee, de visserij, het Haringvliet en Middelharnis, dat is de bedoeling. Bij dit onderdeel, de getijdentafel, willen we laten zien hoe moeilijk het vroeger was om helemaal naar Middelharnis te varen. Maar ook, met een blik op de toekomst, hoe het Haringvliet zich ontwikkelt nu de sluizen op een kier staan."

Om een interactieve maquette te realiseren heb je partners nodig. Die vond de Menheerse Werf in de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en het Droomfonds Haringvliet. ARK Natuurontwikkeling, een van de organisaties die de 13,5 miljoen euro uit dit fonds omzet in (nieuwe) natuur, haakte aan en kwam met goede ideeën om de getijdentafel vorm te geven en tot stand te brengen. Datzelfde geldt voor Rijkswaterstaat, dat toevallig ook al met de gedachte speelde om een Haringvliet in miniatuurvorm te creëren. "We hebben het met z'n allen bedacht en voor elkaar gekregen", aldus De Heer. "Er wordt al veel gebruikgemaakt van de getijdentafel. Er is zelfs al een keer waddentocht op gemaakt, maar dat is niet de bedoeling."

Genieten en beleven

Esther Blom van ARK Natuurontwikkeling wist te melden dat het Droomfonds-project bijna is afgerond en dat de getijdentafel een van de laatste deelprojecten is. "Het Droomfonds-project is een heel ambitieus programma om de natuurlijke delta terug te brengen. We hebben natuur aan de oevers gerealiseerd, schelpenbanken aangelegd, de steur teruggebracht in het Haringvliet… En er valt veel te genieten en te beleven door bijvoorbeeld de kijkhutten en de wandelingen. Want de natuur is er niet alleen voor de dieren en de planten, maar ook voor de mensen."

Hoe de delta eruitziet en eruit zou kunnen zien, is te beleven op de getijdentafel. Door zelf de aanvoer van zoet water te reguleren, eb en vloed in werking te zetten, de Haringvlietdam aan te leggen en de kier in de Haringvlietsluizen te openen, krijgen bezoekers te zien wat de gevolgen zijn van al deze ingrepen op stromingen, zandverplaatsingen, oevers en zandplaten in dit dynamische deltagebied. Het interactieve schaalmodel maakt de ontwikkeling van het Haringvliet (vanaf 1900 tot in de toekomst) beleefbaar voor het publiek en toont de invloed van het getij en de effecten hiervan op de natuur.

"Wat is er leuker dan spelen met zand en water, en er nog wat van leren ook", aldus Esther Blom. Wethouder Daan Markwat, tevens voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee, sloot bij deze woorden aan, voordat hij de maquette compleet maakte door het eilandje Bliek in het Haringvliet te plaatsen. "Ga lekker aan de slag en geniet ervan", riep hij de leerlingen van de Bosseschool op. Een verdere aansporing was niet nodig.

Uit de krant