Logo eilandennieuws.nl
Bas met zijn hond Sita
Bas met zijn hond Sita (Foto: )

DogDartbeekampioen Bas van der Veer: "Ken je hond"

Roerloos zitten de bordercollies op een rijtje als Bas van der Veer (61) een 'freestyle' demonstratie geeft met zijn hond Sita. De honden van Bas weten precies wat wel en niet mag, één woord is al genoeg om alle overige huisdieren van Bas op hun plaats te houden.

Tekst en foto: Rody Vlietland

"Ik heb mijn honden zelf getraind. Je moet vooral duidelijk zijn, nee is nee en ja is ja. Bordercollies zijn ontzettend slimme, leergierige, maar ook eigenwijze honden, als je één keer iets toegeeft aan iets wat niet mag, dan onthouden ze dat ook voor een volgende keer en dan zullen ze het gewoon weer doen. Maar zolang je duidelijk bent, dan luisteren ze gewoon."

Dat Bas een echte dierenliefhebber is, is te zien: "Vroeger hield ik vogels. Ik ben daar zelfs in 2003 over geïnterviewd door jullie, maar ondertussen ben ik daarmee gestopt. Ik heb op dit moment vijf honden: Sita, Laika, Boris, Daisy en Roy. Toen ik hier net kwam wonen, moest ik één hond wegdoen van de woningbouw, ik mocht maar vier honden hebben, maar er stond niets in de voorwaarden van het contract over een maximaal aantal honden, alleen dat ze geen overlast mogen veroorzaken. Gelukkig kreeg ik hulp van een vriendin die een petitie startte, na bijna duizend handtekeningen kreeg ik het telefoontje dat ik ze alle vijf mocht houden. Mijn honden blaffen bijna nooit en zorgen niet voor overlast. Het is in het begin één keer voorgekomen dat twee van mijn honden met elkaar in een vete om leiderschap raakten toen ik weg was, daar schrok mijn buurvrouw wel van, want de andere honden stonden eromheen te blaffen. Ik ben toen ook meteen langs geweest en heb mijn excuses aangeboden. Tot op heden is er nooit meer zoiets gebeurd, ik vraag nog regelmatig aan mijn buurvrouw of ze iets hoort als ik een keer weg ben, maar gelukkig is dat niet meer het geval!"

Hondensport
Bas kwam in aanraking met de hondenfrisbeesport tijdens een demonstratie van een hondensportvereniging uit Zevenbergen. Er zijn verschillende soorten onderdelen in de hondenfrisbeesport, zoals afstand gooien, extreem afstand gooien, DogDartbee en freestyle. Bas heeft ongeveer vier jaar getraind in Zevenbergen en zit nu ongeveer elf jaar bij de vereniging Endless Dog Fun in Heenvliet. Bij Endless Dog Fun werkt hij als instructeur en geeft hij demonstraties. Ook doet Bas mee aan verschillende kampioenschappen, zoals Dogdartbee, freestyle en afstand werpen. En dit allemaal op zijn één-en-zestigste, hij is vaak ook de oudste deelnemer op een kampioenschap.

Bas: "Op de vereniging wordt vaak gevraagd of ik een freestyle demonstratie wil geven. Dat vind ik echt leuk om te doen, ik laat graag zien wat mijn hond en ik allemaal kunnen. Tijdens een freestyle oefening moet de hond allerlei kunstjes uitvoeren, bijvoorbeeld een frisbee vangen door over mij heen te springen springen, of door mijn benen slalommen als ik loop."

Kampioen
Samen met zijn hond Sita is Bas onlangs Nederlands en Belgisch kampioen DogDartbee geworden. De opgetelde score van deze twee kampioenschappen leverde hem de titel 'Kampioen van de Lage Landen' op. DogDartbee is een sport waarbij de hond binnen een gemarkeerde zone een frisbee moet vangen, hoe centraler in de zone de hond de frisbee vangt, des te meer punten je verdient.

Bas: "De kampioenschappen van nu zijn anders dan die van vroeger. Vroeger was het een soort 'afvalrace', waarbij je iedere keer weer een nieuwe tegenstander moest verslaan. Nu is het toernooi zo opgebouwd dat je je punten van de vorige wedstrijden meeneemt binnen het toernooi. Dus toen ik tot twee keer toe in de bulls eye gooide in België, wist iedereen eigenlijk al genoeg, ik zou Belgisch kampioen worden en toen ik tijdens het Nederlands Kampioenschap ook een keer de maximale score wist te werpen, was het al zeker dat ik de Nederlandse titel en daarbij ook de titel 'Kampioen van de Lage Landen' zou pakken. Aan de ene kant is het leuk dat ik kampioen geworden ben, maar het was wel minder spannend. Ik heb in het verleden met mijn inmiddels overleden hond (die ook Sita heette) zo'n 'ouderwets' kampioenschap gewonnen, dat gaf een nog grotere kick."

Dierenliefhebber
Bas: "Om kampioen te worden, moet je veel trainen. Het belangrijkste is dat je je hond leert kennen. Sommige honden zetten bijvoorbeeld een stap naar rechts als zij de frisbee vangen, terwijl een andere hond juist een meter naar voren springt. Hier moet je rekening mee houden als je de maximale score wilt behalen. Verder is de werptechniek van belang, want zonder een goede techniek is het lastiger voor de hond om de frisbee te vangen. Zelf oefen ik ongeveer drie keer in de week, mits het goed weer is natuurlijk."

Bas zit niet stil, hij heeft daarom al wedstrijden voor volgend jaar op de planning staan. "Ik heb dit jaar aan een stuk of tien toernooien meegedaan en heb er nu al vier voor komend jaar ingepland staan. Als ik het aan kan rijden, dan ga ik."

Meer berichten