Logo eilandennieuws.nl

Student Sander handelt in het weekend in piano's

OOLTGENSPLAAT - Vier jaar geleden startte Sander Nipius met de verkoop van piano's vanuit de huiskamer van zijn ouders. De onderneming Instru Piano's begon klein, maar groeide snel. Ondertussen staan er al meer dan tien prachtige piano's in huize Nipius.

Tekst en foto: Rody Vlietland

"De pianohandel ontstond toen mijn ouders een piano te koop zagen staan. Zij brachten mij op het idee om de piano te kopen, te restaureren en weer door te verkopen. Zo startte ik de onderneming. In het begin hielpen mijn ouders en andere familieleden mee bij het restaureren van de piano's. Ik lakte de piano's, mijn oudoom hielp me bij het restaureren en stemmen. Later heb ik het zelf geleerd met behulp van instructievideo's op internet, gesprekken met ervaren mensen en door gewoon te proberen. Ondertussen heb ik veel ervaring opgedaan. Ik doe nu alles zelf, alleen mijn ouders stellen hun huis nog ter beschikking als showroom. Ze vinden het geen probleem dat deze prachtige instrumenten in de woonkamer staan."

"Voor mij is dit nu vooral een hobby"
De pianohandelaar studeert Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Een studie waarbij men zich vooral bezighoudt met de wijze waarop een openbaar bestuur zowel intern als extern functioneert. Sander: "Deze studie zou je in eerste instantie niet verwachten als je weet dat ik piano's verkoop. Voor mij is de onderneming nu vooral een prachtige hobby waarmee ik iets kan bijverdienen. De onderneming is best gemakkelijk te combineren met mijn studie aangezien ik mijn eigen tijden in kan plannen. Als ik het druk heb met mijn studie, ben ik minder bezig met de pianohandel, maar als mijn studie af is, kan ik me weer focussen op de onderneming."

"Wat mijn onderneming anders maakt is dat je als klant bij mij niet meteen hoeft te kopen, dat idee krijg je bij sommige pianohandelaren wel, daar loopt een klant bij wijze van spreken na het eerste bezoek de deur uit met een offerte. Bij mij kan iemand vrijblijvend komen kijken. Voor veel mensen is een piano een grote investering. Het is heel mooi als iemand de deur uit loopt met een prachtig instrument, waar ze vaak jarenlang plezier van zullen hebben. Ook wil ik mijn klanten een warm gevoel geven als ze een kijkje komen nemen."

Sander is doordeweeks bezig met studie, in de weekenden werkt hij aan zijn onderneming: "In het weekend breng ik vaak piano's weg, en haal ik nieuwe piano's op bij klanten. De piano's die ik koop zoek ik vaak zelf op. Af en toe word ik benaderd door de klant om een piano over te kopen. Als ik de piano naar een klant breng controleer ik altijd alles. Ik check voor het vervoeren of de piano in orde is, en als hij in het huis van de klant staat loop ik wederom alles langs. Ik controleer tevens de luchtvochtigheid in de kamer van de klant, een te hoge of lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat een piano sneller ontstemd raakt, en dus minder lang meegaat. Ik wil zekerheid dat ik de klant de hoogst mogelijke kwaliteit lever, want zo'n piano is toch een visitekaartje voor mijn onderneming."

Drie straten verder
Toen gevraagd werd wat de jonge ondernemer nu leuk vindt aan het werk antwoordde hij: "Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Ik zie steeds andere mensen voorbijkomen, en je leert ook nieuwe mensen kennen. Iedere piano die van mij is geweest voelt ook als mijn piano. Mijn piano's staan dus in allerlei huiskamers door heel Nederland. Een grappig verhaal wat mij nog altijd bij zal blijven gaat over een piano die ik in Den Haag kocht. Nadat ik de piano had opgeknapt verkocht ik hem aan iemand die maar drie straten verder woont van waar ik de piano had gekocht. Die piano heeft dus meer dan 110 kilometer afgelegd om vervolgens een paar honderd meter verderop te eindigen"

Meer berichten