De burgemeester slaat de 'eerste paal'. Foto: Mirjam Terhoeve
De burgemeester slaat de 'eerste paal'. Foto: Mirjam Terhoeve

Na 20 jaar is de bouw van project Molenpolder gestart

Algemeen 531 keer gelezen

OUDE-TONGE – Onder toeziend oog van vele toekomstige bewoners werd afgelopen vrijdag symbolisch de eerste paal geslagen voor het project Molenpolder in Oude-Tonge. Cor Kroon, initiatiefnemer van het project, nam samen met burgemeester Ada Grootenboer plaats in de heimachine om deze handeling te verrichten. Het was met recht symbolisch te noemen, want de bouw vordert inmiddels gestaag en de contouren van de eerste woningen worden duidelijk zichtbaar. Als alles volgens plan verloopt zullen deze woningen rond april 2020 worden opgeleverd.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Toekomstige bewoners, gemeenteambtenaren, aannemers en onderaannemers hadden zich verzameld voor het bijwonen van dit officiële moment. Ruim 20 jaar geleden, in 1998, werd de grond al aangekocht door de Firma Kroon om hier woningen te gaan bouwen en nu is het dan eindelijk van start.
"Het duurde allemaal veel langer dan vooraf werd gedacht", vertelde burgemeester Grootenboer. Het was een lange geschiedenis en het ging allemaal niet zonder slag of stoot. Maar gelukkig is de bouw nu van start. Er is veel te lang niks gebouwd in Oude-Tonge. Een dorp met veel voorzieningen, een rijk verenigingsleven en drie prachtige scholen. Woningbouw is dus essentieel voor behoud en de toekomst. Plan Molenpolder biedt een goede mengeling van woningen voor jong en oud en zal straks een mooi onderdeel van het dorp worden. Bij de bouw is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Iets waar wij als gemeente natuurlijk heel blij van worden. Ik wens alle toekomstige bewoners heel veel succes met de voorbereidingen en voor straks, veel woonplezier".

Lange procedures
Ook Ivo Zweekhorst, directeur van Kroon en de Koning beaamde, dat het heel lang heeft geduurd voordat met de bouw kon worden gestart. "Lange procedures en strenge regelgeving zorgden voor veel vertraging. Normaliter duurt de voorbereiding van een dergelijk project zo'n vijf jaar, maar hier duurde het bijna 20 jaar. Er staat veel druk op de woningmarkt en Goeree-Overflakkee dreigde te vergrijzen. Echter door dit soort projecten krijgen ook jongeren een kans om in de eigen omgeving te kunnen blijven".
"Vandaag gaat niet de eerste paal, maar paal 405 de grond in. Deze hoort bij de tweede fase. Voor deze fase zijn dus de heiwerkzaamheden in volle gang. In december hopen we het casco neer te kunnen zetten, zodat ze in oktober 2020 kunnen worden opgeleverd. Fase 1 is uiteraard al eerder van start gegaan. De casco hiervan is al in montage en binnenkort volgt de gevelsluiting. We hopen deze huizen, medio april 2020 op te kunnen leveren. Als alles meezit natuurlijk en ook het weer een beetje mee wil werken. Op dit moment zijn er nog 13 woningen beschikbaar. Maar we hopen tegen het eind van de bouw alle 100 woningen te hebben verkocht".

Het is dus nog even geduld hebben voor de toekomstige bewoners, die deze middag voor het eerst even op bouwplaats rond konden kijken. Zweekhorst zegde toe, dat er op termijn een aantal kijk- en meetdagen zullen worden ingelast. "Tot die tijd, graag het bezoek beperken", was het verzoek. "Dit in verband met de veiligheid".

Het plan

In de Molenpolder worden eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, levensloopwoningen en bouwkavels gerealiseerd. In het ontwerp komt het groene, waterrijke en landelijke karakter van de omgeving terug in het stratenplan. Een groen plein vormt het natuurlijke hart, terwijl een brede singel de wijk omzoomt. De woningen zijn gasloos en hebben een warmtepomp voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Daarnaast omvatten de woningen nog een aantal andere slimme, duurzame toepassingen en installaties zoals drielaags-beglazing, een warmte-terugwin-systeem en een gebalanceerd ventilatiesysteem. Ook een energieneutrale woning behoort tot de mogelijkheden.

Luchtopname van de nieuwe wijk in Oude-Tonge. Foto: Wilko van Dam

Uit de krant