Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Blusgroep Ooltgensplaat wint eilandelijke brandweerwedstrijd

HERKINGEN – Ze kwamen als eerste in actie, al in de vroege ochtend, en gingen aan het eind van de dag met de hoofdprijs naar huis. De brandweer van Ooltgensplaat is de winnaar van de eilandelijke brandweerwedstrijd, die zaterdag plaatsvond in Herkingen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De brandweerwedstrijd is een decennia oude traditie, waarbij de blusgroepen op Goeree-Overflakkee het tegen elkaar opnemen. Elk jaar is een van de blusgroepen de organisator. Dat was deze keer de brandweer van Herkingen. Die had ook een oefening verzonnen, een uitdagend scenario met verschillende aspecten van het brandweerwerk.

Als wedstrijdlocatie was een boerenbedrijf net ten oosten van Herkingen gekozen. Toevallig het bedrijf waar recent een grote schuurbrand woedde. Het was nog goed te zien dat het vuur hier had huisgehouden, niet in de laatste plaats door de aangetaste restanten van een tractor.

Het uitdagende scenario dat de brandweer van Herkingen had gemaakt voor de collega's op het eiland bestond uit twee delen. Eerst moesten de blusgroepen een heftruckchauffeur helpen, die door een lichamelijke black-out met de lepels van zijn voertuig een vat had doorboord. Gelukkig bevatte dat vat alleen maar water, maar voordat dat duidelijk was moesten de deelnemers aan de wedstrijd wel de procedure gevaarlijke stoffen starten. Vervolgens kwam er een belangrijk schakelmoment, toen er een tweede melding binnenkwam over een brand door kortsluiting in de aardappelloods achter de boerderij. De blusgroepen moesten de twee monteurs van een installatiebedrijf, van wie er één in shocktoestand verkeerde, ontzetten en de vlammen doven.

In totaal kwamen tien blusgroepen in actie. Herkingen deed als organisator uiteraard niet mee en Den Bommel was verhinderd. Uiteindelijk kweten de brandweerlieden uit Ooltgensplaat zich volgens de jury het beste van hun taak. Tweede was Ouddorp en derde Goedereede. De prijsuitreiking vond plaats in Ons Huis en was in handen van burgemeester Ada Grootenboer, die haar trots voor de eilandelijke brandweer niet onder stoelen of banken stak en zei te hopen dat deze jaarlijkse traditie nog vele jaren zal voortduren.

De jaarlijkse eilandelijke brandweerwedstrijd heeft twee doelen: de vaardigheden op peil houden en met elkaar een gezellige dag hebben. Dat lukte in 2019 weer goed, al zat het weer niet bepaald mee; het regende vrijwel de gehele dag.

Volgend jaar organiseert de blusgroep van Ooltgensplaat de wedstrijd. Die zal wederom op de tweede zaterdag van oktober plaatsvinden. Organisator Ooltgensplaat kan de zojuist veroverde titel niet verdedigen, er komt dus sowieso een andere winnaar in 2020.

Meer berichten