Logo eilandennieuws.nl
Foto:

RGO Middelharnis wint eerste prijs op Landelijke WON-manifestatie

MIDDELHARNIS - Thijmen en Bastian uit klas 4 van het vwo van de RGO Middelharnis hebben de eerste prijs behaald op de landelijke WON-manifestatie in Amsterdam. De jonge wetenschappers hebben het in de finale opgenomen tegen leerlingen uit hetzelfde leerjaar van andere WON-scholen. Hun onderzoek 'Hoe kunnen we gras laten groeien op Mars' werd bekroond vanwege de gedegen onderzoeksopzet en enthousiaste presentatie.

Thijmen en Bastian vertellen licht grinnikend en met gepaste bescheidenheid hoe een en ander is gegaan, van idee in de les op school tot winnaar worden van de landelijke WON-finale. "We begonnen met het maken van een mindmap om een onderzoeksonderwerp te vinden dat we interessant vonden. Daar kwam onze onderzoeksvraag uit. Vervolgens hebben we een Marsbodem nagemaakt. Onze docent, mevrouw Goossens, heeft zelfs voor ons geregeld dat we echte Marsaarde uit Amerika kregen, gemaakt in een NASA-lab. Dat was geen lekker goedje om mee te werken. Het is rood van kleur en je krijgt het niet meer uit je kleren", lichten Bastian en Thijmen toe. Hoe dat komt? Natuurlijk hebben de beide jonge wetenschappers dit onderzocht. In de aarde van Mars blijkt heel veel ijzeroxide te zitten.

Om aan de slag te gaan met hun onderzoeksvraag, hebben ze gras en wintertarwe gezaaid in de 'Marsbodem'. In gewone aarde ging het goed groeien, maar in de eigengemaakte Marsbodem helemaal niet. De grond blijkt te basisch te zijn, erg giftige grond dus.
Thijmen en Bastian waren er wel vrij snel van overtuigd dat ze goede kans zouden maken om te winnen. Bij de voorrondes in Delft hadden ze al van de jury te horen gekregen dat ze een erg interessant onderwerp hadden en dat ze met passie hadden gepresenteerd!

Behalve het feit dat het leuk was om een aantal dagen aan zo'n project te werken en beide jongens natuurlijk 'eeuwige roem' veroverd hebben met de eerste plaats in de WON-finale, leverde dit kampioenschap voor het hele RGO-team een gratis uitje naar Bodyworld op.

WON staat voor Wetenschaps Oriëntatie Nederland. Elk schooljaar organiseert de WON commissie van de RGO de WON 3-daagse voor de vwo-afdeling. In deze drie dagen schrijven leerlingen van klas 1 t/m 4 een onderzoeksvoorstel en wordt deze beoordeeld door de bovenbouwdocenten. De winnaars van ieder leerjaar gaan hun onderzoek daadwerkelijk uitvoeren en presenteren hun onderzoeksresultaten op de regionale WON-finale (vorig jaar op de TU Delft). Deze onderzoeks-driedaagse vormt een doorlopende leerlijn op het te schrijven Profielwerkstuk in leerjaar 5/6.

Meer berichten