Gijs Jan Visser is nalatenschapscoach, daarvan zijn er een kleine honderd in heel Nederland. Foto: Desiree van Halewijn
Gijs Jan Visser is nalatenschapscoach, daarvan zijn er een kleine honderd in heel Nederland. Foto: Desiree van Halewijn

Gijs Jan Visser helpt bij het afhandelen van nalatenschappen

Algemeen 645 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als een dierbare komt te overlijden, is dat verschrikkelijk en een emotionele periode breekt aan. En dan zijn er zoveel dingen die geregeld moeten worden. De nalatenschapscoach kan daarbij helpen.

Tekst en foto: Sam Fish

Gijs Jan Visser, geboren in Middelharnis in 1965, is sinds juni actief als nalatenschapscoach. Een beroep waarvan er maar een kleine honderd zijn in heel Nederland. "De afgelopen tien jaar was ik leidinggevende bij een beleggingsinstelling. Mijn afdeling was onder andere verantwoordelijk voor de afhandeling van nalatenschappen van cliënten," legt Gijs Jan uit. "De vragen die we daar kregen, gaf voor mij aanleiding om te starten als nalatenschapscoach."

Hij is geen begrafenisondernemer. "Nee, dat is echt iets anders," verduidelijkt hij. "Ik begeleid mensen bij het afhandelen van de nalatenschap. Dat kan erg breed zijn. Zo kan het zijn dat ik iemand met een enkel gesprek op weg help tot het andere uiterste. Dat is dat ik alles uit handen neem en de volledige afhandeling van A tot Z doe. Iedere nalatenschap is uniek en verdient maatwerk, maatwerk dat ik kan bieden."

Het totaalpakket
Gijs Jan levert geen half werk. "Ik kan handige tips geven of iets kleins regelen waar de familie niet aan toe komt, maar ik kan ook alles voor hen doen," geeft hij aan. "Nalatenschappen kunnen heel complex zijn, je krijgt er immers maar een enkele keer mee te maken. Maar ook door de sterk veranderende samenleving, zoals bijvoorbeeld samengestelde gezinnen, kan het complex worden. Ik kan ook mee naar afspraken met de notaris of instanties. Maar ook hele praktische dingen, zoals de ontruiming van een woning kan ik regelen en nog veel meer."

Gelukkig wordt er bij leven steeds vaker informatie goed vastgelegd. Op die manier hebben nabestaanden gemakkelijker toegang tot allerlei noodzakelijke zaken bij uw overlijden. "Bij deze vastlegging kan ik ook helpen," zegt Gijs Jan. "Dat noemen we een Levensdossier. Dat is geen notarieel stuk, maar een document dat we samen opstellen. Hierin kunnen hele praktische zaken staan, als een adressenlijst of waar administratieve zaken te vinden zijn."

Een Levensdossier wordt steeds belangrijker. "We worden steeds ouder en blijven tot op latere leeftijd erg actief," legt hij uit. "Ook gaan tegenwoordig veel zaken digitaal. Daardoor kan het voor nabestaanden erg lastig zijn om een goed overzicht te krijgen van alle af te handelen zaken."

Opleiding
Nalatenschapscoach word je niet zomaar. "Ik heb een erkende opleiding gevolgd met docenten die ook lesgeven aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ik blijf me verplicht bijscholen," laat hij weten. "De opleiding wordt ook gestimuleerd door de overheid." Hij staat er niet alleen voor. "Ik heb goed contact met een aantal nalatenschapscoaches, vooral degenen met wie ik de opleiding heb gevolgd," zegt Gijs Jan. "Dat contact is erg belangrijk. Een ieder heeft zo zijn specialismes. Dus als ik even klem zit, of een second-opinion wil, is het wel fijn om een vakgenoot te kunnen bellen."

Persoonlijk contact
Bedrijven die aanbieden om een nalatenschap af te handelen, doen dit vaak via internet. Zo proberen ze op een standaard manier de nalatenschap af te handelen. Maar uit ervaring weer Gijs Jan dat een standaard nalatenschap niet bestaat. Het persoonlijke contact is erg belangrijk. "Uw keukentafel is mijn kantoor, dat is mijn motto. Dat maakt de drempel lager en houdt het ook veel persoonlijker," legt hij uit. "Ik wil niet zo'n steriele omgeving creëren, dat komt niet ten goede aan mijn werk. Dit gaat om de meest emotionele en persoonlijke tijden in een mensenleven. Ik lever alleen maatwerk."

"In de toekomst wil ik ook inloopsessies houden," vertelt hij enthousiast. "Ik wil graag mensen zo goed mogelijk kunnen helpen. Als ze dan een kleine vraag hebben, dan kunnen ze daar langs komen voor wat informatie." En dat hartstikke gratis. "Een persoonlijk kennismakingsgesprek is altijd gratis. De wederzijdse klik tussen de opdrachtgever en mij moet er zijn. Pas dan gaan we met elkaar verder."

Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de website www.gijsjanvisser.nl.

Uit de krant