Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Rik Melissant: "Het orgel is een kleurdoos vol instrumenten"

MIDDELHARNIS - Sinds zijn twaalfde is Rik Melissant al bezig met het bespelen van het orgel. Vanaf zijn veertiende speelt hij ook in de Rehobôthkerk. Rik: "Ik zit zelf in deze kerk, toen de hoofdorganist vroeg of ik het leuk vond om een keer tijdens de dienst een samenzang te begeleiden. Naarmate de tijd vorderde, werd ik ook steeds meer ingeroosterd en nu speel ik er inmiddels kerkdiensten met enige regelmaat. Verder geef ik concerten, zowel solo als met koren/ensembles, en ik geef orgel- en pianolessen."

Tekst: Rody Vlietland

Rik noemt het orgel de koning der instrumenten. Toen hem om uitleg werd gevraagd, antwoordde hij: "Dit was een uitspraak van Wolfgang Amadeus Mozart en ik sluit me hier volledig bij aan. Je kunt vrijwel ieder instrument op een orgel bespelen, van de fluit tot aan de trompet. Een orgel is eigenlijk een geheel orkest in één instrument. Met al die instrumenten is het orgel een grote kleurdoos. Zo heeft ieder orgel ook zijn eigen klankkleuren (karakter)."

Het orgeltalent studeert aan het Rotterdams Conservatorium, oftewel Codarts Hogeschool voor de Kunsten. "Nadat mijn studie in de verpleging stopte, besloot ik om de orgelstudie te gaan volgen in Rotterdam, met als verplicht bijvak piano. Het is aan de ene kant wel grappig dat wij piano als verplicht bijvak hebben, want de piano vraagt om een heel ander toucher. De toetsen van een piano zijn veel gevoeliger dan de toetsen van een orgel, veel organisten op een piano lijken net een houthakker."

Staande gehouden
Rik is een gepassioneerd organist, hij steekt dan ook veel tijd en energie in het perfectioneren van zijn orgelspel: "Ik studeer gemiddeld vier uur per dag en als ik de tijd heb, nog meer. Ik heb de toegang tot de Rehobôthkerk, zodat ik veel kan studeren. Het is weleens een keer voorgekomen dat ik staande gehouden werd door de politie, doordat ik om kwart voor één 's nachts uit de Rehobôthkerk stapte na een paar uur studeren. Ik begreep de verwarring bij de politie wel, want het is best vreemd als iemand midden in de nacht in zijn eentje een kerk uitstapt op Flakkee."

Klaar voor het buitenland
"Mijn droom is om ooit nog eens op het Cavaillé-Coll orgel van de Saint-Ouen in Rouen (Frankrijk) te spelen. De sfeer in Saint-Ouen in Rouen is onbeschrijfelijk. De klank van ieder register van dit orgel is zo uniek en het heeft zo'n poëtisch karakter, daar zou ik dan ook heel graag een orgelconcert op willen geven. Verder wil ik in de toekomst orgelconcoursen gaan spelen binnen en buiten Europa. Ik heb nu 4 orgelconcoursen in Nederland gewonnen, dus ik denk dat het goed is om concoursen op te zoeken in het buitenland. Ook wil ik na mijn Bachelorstudie doorstuderen in Parijs. Op deze manier zie ik meerdere 'kanten' van de muziek binnen Europa."

Orgelconcert
Aanstaande vrijdagavond 11 oktober geeft Rik een orgelconcert in zijn 'eigen' Rehobôthkerk: "Verschillende mensen hebben mij weleens gevraagd wanneer ik eens een orgelconcert zou geven in 'eigen' kerk. Nu in het voorjaar ds. A. Kos het me eens vroeg, begon ik er serieus over na te denken. Zelf vond ik het een leuk idee, maar door mijn studie/agenda heb ik het te druk om het allemaal zelf te organiseren. Gelukkig schoot Paul Blok mij te hulp, hij zorgde samen met Daniël Hoek in het voorjaar voor de opzet van het concert. Tot nu toe hoor ik alleen maar positieve reacties, dus ik heb er zin in!"

Informatie

Rik Melissant geeft op vrijdag 11 oktober om 20.00 uur een orgelconcert in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44 te Sommelsdijk. De entree is €8,- euro voor volwassenen en €2,- euro voor kinderen tot 12 jaar.  Tijdens dit orgelconcert zal er literatuur gespeeld worden met afwisseling van samenzang. Ook is er een pauze waar u koffie/thee/fris kunt krijgen. Iedereen is van harte welkom!

Meer berichten