Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Lia Punt van Gebruikt als Nieuw: "Ik help graag mensen"

DEN BOMMEL - Van kasten, tafels en stoelen tot aan dvd-spelers, boeken en bordspellen. Er is van alles is te vinden in kringloopwinkel 'Gebruikt als Nieuw' van Lia Punt aan de Bosland 12 in Den Bommel. Lia: "Wij doen het niet voor het geld, maar om anderen juist te helpen".

Tekst en foto: Rody Vlietland

De man van Lia, Jan, verhuurt garageboxen. Toen een huurder stopte met betalen en vervolgens zijn spullen niet ophaalde, besloot Lia de spullen uit de garagebox op Marktplaats te zetten. Lia: "De spullen die in de box stonden waren nog zo mooi, we konden dat niet zo maar weggooien. Ik ben in een klein hoekje van de opslagruimten begonnen en dat breidde zich steeds meer uit." Jan zegt lachend: "En enige tijd later heeft ze nu bijna zeshonderd vierkante meter aan winkel. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden."

"Wees lief voor elkaar"

De Kringloopwinkel is niet bedoeld om winst te maken voor Lia: "Het maakt mij gewoon blij om mensen te helpen". Jan en Lia helpen op hun eigen manier verschillende organisaties. Ze zoeken de grote stichtingen niet op, maar proberen de hulp zo direct mogelijk aan te bieden. Zo gaf Lia boeken aan een school die er geen geld voor had, ook geeft ze kleding mee aan iemand die ze uitdeelt aan kinderen in Gambia. Lia: "Door zelf directe hulp te bieden, weet ik ook zeker dat ik die mensen ook echt help, daar heb ik zelf een beter gevoel bij."

Mensen die minder te besteden hebben, waarvan Lia en Jan het weten, kunnen eigenlijk altijd wel iets regelen met de betaling. Jan: "Vaak zeg ik dan: Neem maar mee en betaal maar een keer als het beter uitkomt. Sommigen willen dat niet, dus dan houd ik hetgeen wat ze willen achter, zodat het niet verkocht is als zij het geld bij elkaar hebben gespaard. We doen het niet om het geld. Als we de kosten zoals de elektriciteit en dergelijken eruit hebben, en we kunnen er een paar keer leuke dingen van doen, dan is het prima. We willen met de winkel graag iets doen voor onze medemens."

Meubels stralen

Jan straalt ook meubels: "Zo kan ik de meubels weer nieuw leven in blazen. Nadat de meubels gestraald zijn, kan er bijvoorbeeld een ander kleurtje aan gegeven worden. Ik doe dit niet alleen voor de spullen die wij ontvangen in de winkel, ik doe het ook op aanvraag. Voordat ik begin schat ik eerst in hoe lang het gaat duren, daarna geef ik een maximale afgesproken prijs. Als ik boven het aantal geschatte uren kom, dan betaalt de klant de maximale prijs. En als ik nu minder uren nodig heb gehad, dan betaalt de klant ook minder. Ik vind het fijn om zo te werken, op die manier hebben de klanten geen onvoorziene kosten."

Lia heeft haar winkel in verschillende groepen gecategoriseerd: "Zo weet ik bijna alles in mijn winkel te vinden zonder dat ik precies weet waar iets staat." Lia en Jan hopen in de toekomst ook gebruikte bouwmaterialen te gaan verkopen. Jan: "Bouwmaterialen zijn ontzettend duur, hierdoor vrijwel onbetaalbaar voor mensen die minder te besteden hebben. Op deze manier kunnen we mensen nog meer helpen."

Meer berichten