De winnende blusgroep.
De winnende blusgroep.

Blusgroep Dirksland, de beste van Nederland: 'Een echte eenheid, die houdt van uitdagingen'

Algemeen 1.213 keer gelezen

Op de nieuwe bar in de kazerne staat de trofee en aan de muur hangt de bijl. Een overwinningsbijl voor de Dirkslandse brandweer, die zich hoofdklasse-kampioen van Nederland mag noemen sinds de met optimaal resultaat afgesloten vaardigheidstoets in Schijndel. "We zijn best trots", zegt Martijn Bestman, coördinerend bevelvoerder van de blusgroep.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto's: Brandweer Dirksland

De brandweer van Dirksland doet al zeker vijftien jaar mee in de hoofdklasse. De laatste vier jaar kwam de blusgroep steeds als winnaar uit de bus in de regionale en gewestelijke vaardigheidstoetsen. Drie keer lukte het niet om na deze successen in de voorrondes de eindoverwinning in de wacht te slepen, maar in Schijndel won de blusgroep afgetekend met een indrukwekkend puntenaantal. Vier keer is scheepsrecht voor de Dirkslandse brandweer.

Naast de proeven in de hoofdklasse schrijft het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) ook wedstrijden uit in twee andere klassen: de TAS-hogedrukklasse (TAS staat voor tankautospuit) en de 112-klasse. Korte tijd was er ook een klasse oppervlakteredding, een brandweerspecialisme. De toetsen zijn bedoeld om de vaardigheden van blusgroepen op peil te houden en vooruit te helpen.

"In de hoofdklasse kun je alles verwachten", zegt Martijn Bestman. "Bij de vaardigheidstoetsen is er altijd een officier van dienst bij. In Schijndel was dat mijn vader. Best bijzonder. Het was een wedstrijd met een uitdagend scenario en veel schakelmomenten." Je kunt dan ten prooi vallen van een tunnelvisie, legt Bestman uit, maar de Dirkslandse brandweer bleef relaxt en hield het overzicht.

Ontlading

"Wedstrijdspanning? Een beetje wel, maar ik was niet zenuwachtig", blikt de bevelvoerder nuchter terug. "Er was wel een enorme ontlading toen de uitslag bekend werd. Zeker omdat we dit resultaat hebben neergezet nadat we vier keer op rij hebben meegedaan in de finale. Dat zie je al bijna niet, vier keer achter elkaar in de finale staan. Verder is het uniek voor onze regio. Echt super. Ach, je wilt altijd winnen, maar bij ons staat de gezelligheid bovenaan."

Martijn Bestman had tijdens de toets, die ongeveer een uur duurde, zelf al het gevoel dat het weleens goed zou kunnen aflopen. "Je neemt het wel op tegen ploegen die het spelletje ook goed kennen, maar het liep bij ons echt als een trein. Bijna perfect."

Hoe bereik je dat? "We bereiden ons niet specifiek voor op een wedstrijd. Als de pieper nu gaat moet je klaar zijn, zo werkt het. We hebben wel een ploeg die in is voor een uitdaging en enthousiast is. We oefenen goed met elkaar en doen meer dan de Leidraad Oefenen van ons vraagt. Samenwerken, dat is heel belangrijk: onze mannen en vrouw weten goed hoe ze samen aan de slag moeten. Ze krijgen veel vrijheid en pakken dat heel goed op met elkaar."

Bestman benadrukt het meermaals: de onderlinge banden in de blusgroep zijn goed, ook als op gezelligheid en ontspanning aankomt. "Een echte eenheid." De blusgroep bestaat uit meer dan twintig mannen en één vrouw. De gemiddelde leeftijd is rond de 30 en er is geregeld aanwas van jonge blusgasten.

Prolongeren

De landstitel verdedigen zit er niet in. Volgend jaar organiseert de Dirkslandse brandweer namelijk zelf de vaardigheidstoets in de hoofdklasse. Dat was al eerder afgesproken. Meedoen aan de wedstrijd die je zelf op poten zet, dat kan natuurlijk niet. Daarom kan de blusgroep de landstitel op zijn vroegst prolongeren in 2021. Voor de regionale en gewestelijke voorrondes kan de Dirkslandse brandweer zich volgend jaar wel inschrijven. En dat zal ook zeker gebeuren.

De trofee en de bijl.

Uit de krant