Afbeelding

Prinsjesdagontbijt: 'Smart Water versnelt ombuiging van krimp naar groei'

Algemeen 532 keer gelezen

Het Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser: een mooie traditie om samen met ondernemers en bestuurders in te zoomen op de miljoenennota en het belastingplan. Dat gebeurde op Goeree-Overflakkee in de vroege woensdagochtend in Zoet of Zout. Op deze locatie, waar de grens tussen zoet en zout water steeds diffuser wordt, ging het ook over Smart Water.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto: Visser & Visser

Terwijl de croissantjes, broodjes, bolussen en kopjes koffie en thee de juiste weg vonden, lichtte FOGO-bestuurder Marlies Mulder "de water gedreven strategie" Smart Water toe. "Demografische krimp dreigde. Dat zou een ramp zijn voor het voorzieningenniveau en de bedrijven. Een grote bedreiging van de welvaart op Goeree-Overflakkee", liet Mulder horen over de aanleiding om het roer om te gooien, de federatie van eilandelijke ondernemersverenigingen FOGO op te richten en in te zetten op innovatie via de organische netwerkorganisatie Smart Water. "Als je innoveert groeit de welvaart. Dat is echt iets voor ondernemers en de andere twee o's – overheid en onderwijs – waren al snel gevonden om mee samen te werken."

De drie o's – ondernemers, overheid en onderwijs – vormen samen de triple helix. Marlies Mulder had het over "compleet verschillende bloedgroepen, die de samenwerking, vanuit een gezamenlijk belang, hebben geoptimaliseerd en echt wat bereikt."

De krimp is omgebogen naar groei. "De cijfers liegen er niet om. Er is ook groei door het economisch tij, maar de versnelling is wel degelijk te danken aan Smart Water." De komende jaren komen er 2900 banen bij op het eiland. De zakelijke dienstverlening, ICT, maakindustrie en zorg en welzijn groeien ook.

Glasvezel

Smart Water heeft een aantal innovatieve projecten omarmd, zoals de beroepscampus, tiny houses, initiatieven om energie uit waterstof te halen, de duurzame milieustraat van Goed voor Goed en een project om het businessmodel te kantelen richting duurzaam en circulair. Verder is de bereikbaarheid belangrijk. Met het oog daarop is het jammer dat er vooralsnog onvoldoende draagvlak is voor glasvezel. "Ik snap het niet", zei Marlies Mulder, "het is zó hard nodig."

Na het inspirerende verhaal over Smart Water kregen de ontbijtende ondernemers en bestuurders nog een overzicht van de kabinetsplannen voorgeschoteld. Met name de miljoennota en het belastingplan 2020, die het kabinet ruim een week eerder wereldkundig maakte op Prinsjesdag.

Niet spannend

"Een veel gehoorde typering van de plannen is: niet veel en niet spannend", zei Harold van den Berge van Prinsjesdagontbijt-organisator Visser & Visser. "De lang verwachte en hoognodige integrale belastingherziening is niet aan de orde."

De miljoennota is als volgt samen te vatten: Nederland staat er op veel gebieden goed voor. De economie groeit volgend jaar met 1,5 procent en de werkloosheid is met 3,5 procent zeer laag. De Brexit kan wel een remmend effect hebben. "De lonen zijn niet gestegen, maar de loonkosten wel. De belasting op arbeid is veel te hoog. Het extraatje van de gestegen loonkosten gaat naar Den Haag in plaats van naar de medewerkers." Daarnaast blijft de arbeidsproductiviteit achter.

Van den Berge vertelde voorts dat de inkomsten- en vennootschapsbelastingen dalen. "Dat is goed nieuws, maar de tegenhanger is dat aftrekposten vanaf 2020 worden afgebouwd naar een lager tarief. De ondernemer komt er bekaaid af, de daling is groter dan vorige jaar is aangekondigd." Hij kwam vervolgens met verschillende tips, zoals het heroverwegen van financieringen, het vervroegd uitkeren van dividend, het uitstellen van winstrealisatie en het niet te lang wachten met de aanschaf van een elektrische auto.

Simpele dingetjes

"Simpele dingetjes, die de aandacht verdienen", aldus Van de Berge. "Het is allemaal niet veel en niet spannend, maar voor ondernemers zijn er concreet substantiële gevolgen."

De deelnemers aan het Prinsjesdagontbijt konden er hun voordeel mee doen. Tegen negen uur zat het erop en kon het afruimen van de tafels beginnen. "Wij gaan aan het werk, want de productiviteit moet omhoog", sloot Steef Visser van Visser & Visser de bijeenkomst af.

Uit de krant