Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Verkeersveiligheidsdag bij De Staver

SOMMELSDIJK – Op vrijdag 20 september vond de Verkeersveiligheidsdag bij recreatiecentrum De Staver plaats. 350 leerlingen van verschillende basisscholen beleefden een interactieve dag, waarbij verkeersveiligheid centraal staat. De leerlingen leerden over de dode hoek, smartphone-, alcohol- en drugsgebruik in het verkeer.

Tekst en foto: Rody Vlietland

De leerlingen hoefden gelukkig niet stil te zitten. Het dagdeel bestond uit zes activiteiten, twee activiteiten werden in De Staver gehouden en waren gebaseerd op theorie, de overige vier activiteiten waren gebaseerd op het 'ervaren'. Zo kregen de leerlingen eerst uitleg over de dode hoek en werden vervolgens in een stilstaande vrachtwagen gezet om de dode hoek zelf te ervaren. Ook gaf het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid een demonstratie over de remweg van een auto. De leerlingen ervoeren zelf hoe het is om een noodstop bij dertig kilometer per uur te maken.

Fietsen met je smartphone

Een ander onderdeel van de Verkeersveiligheidsdag was een fietsparcours met een smartphone. Voordat je aan het parcours deelnam moest je fiets gecontroleerd worden, dit ging volgens een schema waarin alle eisen stonden. Als de fiets geheel in orde was, kregen de leerlingen een telefoon die ze op de fiets moesten gebruiken, vervolgens moesten ze het parcours afleggen met de telefoon aan hun oor. Zo konden de kinderen zelf het gevaar inzien van smartphonegebruik in het verkeer.

Kader: Jaarlijks vallen er meer dan 5.500 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 15 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Bijvoorbeeld te hard rijden, afleiding, smartphonegebruik, alcoholgebruik of het ontbreken van een fietslicht. Deze ongelukken zijn vaak vermijdelijk. Het streven naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers wordt aangegeven onder het motto: 'Maak een punt van nul.'

Meer berichten