Afbeelding

Hondentrimster Mariska: "Dit is mijn hobby"

Algemeen 1.764 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Van jongs af aan groeide Mariska Markus al op met dieren. Toen ze twaalf was, keek ze één avond in de week mee bij een dierenarts. Vanaf dat moment wist ze het zeker, Mariska wilde later iets met dieren doen. Nu heeft ze haar eigen trimsalon.

Tekst: Rody Vlietland

Mariska volgde de opleiding paraveterinair, een paraveterinair is een dierenartsassistente die meer dan alleen baliewerkzaamheden mag verrichten. Nadat ze geslaagd was voor haar opleiding, ging ze meteen aan de slag. Acht jaar later besloot Mariska een trimopleiding te volgen, zo kon ze haar hond zelf knippen. Ze vond het trimmen zo leuk om te doen, dat ze in maart 2013 besloot een eigen trimsalon te beginnen, dit allemaal bij haar thuis in Ouddorp. Twee jaar later verhuisde Mariska naar Sommelsdijk en kon ze de trimsalon op D'n Diek in Middelharnis overnemen aan Zandpad 42.

Hobby
Met één paard, één hond, twee konijnen en twee katten is te zien dat Mariska een echte dierenvriend is. Daarom beschouwt ze haar werk nooit als vervelend: "Voor mij is dit een hobby, ik stap nooit mijn bed uit met het gevoel dat ik moet werken. Dat is ook de reden waarom ik mezelf niet snel zie stoppen met mijn werk. Naast dat ik met dieren bezig ben, vind ik het contact met de klanten erg leuk. Met dit werk kan ik mensen echt blij maken."

Een trimbeurt gaat als volgt; eerst wordt de hond gewassen, vervolgens geföhnt en hierna geknipt, geëffileerd of geplukt. De duur van het trimmen van een hond is per ras verschillend, aangezien de stijlen per ras ook verschillend zijn. Ook kan het gedrag van de hond een rol spelen in de duur van het trimmen.

10 jaar paraveterinair
Doordat Mariska voor tien jaar lang werkzaam was bij een dierenarts, kan ze meer bieden dan alleen een trimbeurt. Dankzij haar ervaring kan ze de eerste symptomen van een mogelijke aandoening waarnemen. "Ik mag als trimster geen diagnoses stellen, daarom doe ik dat ook niet. Maar ik kan wel advies geven aan mijn klanten om een dierenarts op te zoeken. Doordat ik de symptomen in een vroeg stadium kan waarnemen, hebben de huisdieren meer kans op genezing. Ook zie ik de dieren vaker dan dat een dierenarts ze ziet, eigenlijk is het een kleine maandelijkse controle."

Verhuizing
Mariska staat op het punt van verhuizen. Ze heeft een geheel nieuwe trimsalon gerealiseerd bij haar huis aan de Patrijsstraat 10 in Sommelsdijk. Ze zegt haar trimsalon in Middelharnis vaarwel. Mariska: "Nu kan ik gewoon vanuit huis werken, dat biedt ook zo zijn voordelen. Ik werk nu drie dagen per week en in de toekomst hoop ik de tijd te hebben om vijf dagen per week met honden en katten bezig te zijn."

Uit de krant