Logo eilandennieuws.nl
Hanneke en Sjef de Baar hebben ondernemersbloed, daarom bouwden ze een nieuwe, moderne stal. Foto: Eibaar
Hanneke en Sjef de Baar hebben ondernemersbloed, daarom bouwden ze een nieuwe, moderne stal. Foto: Eibaar (Foto: )

Nieuwe stal Eibaar: 'Spannend of alle kippen in de nesten leggen'

DEN BOMMEL - "We hebben ondernemersbloed en dan kun je niet stilzitten." Hanneke en Sjef de Baar van Eibaar hebben een grote, nieuwe stal gebouwd. Die is voorzien van de nieuwste technieken om het hun legkippen naar de zin te maken. "Het geeft veel voldoening als je ziet dat de leghennen zich kiplekker voelen." Op 28 september kunnen belangstellenden tijdens de open dag een kijkje nemen in de nieuwe stal.

Tekst: Martijn de Bonte

De fonkelnieuwe kippenstal staat in de polder, op een paar kilometer afstand van het bestaande bedrijf aan de Tilsedijk in Zuidzijde. Het is het enige professionele pluimveebedrijf op het eiland. Om de kippenstal heen ligt een gebied van zo'n tweeëndertig voetbalvelden waar de kippen kunnen scharrelen. Daar zijn wilgen geplant, kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich angstig in een open gebied. De snelgroeiende bomen bieden beschutting en bescherming tegen roofvogels. Daarnaast houden de legkippen wel van een vers wilgenblaadje, ze springen omhoog om ze van de boom te plukken.

Persoonlijkheden
Volgens boerin Hanneke zijn de leghennen echt persoonlijkheden. "Sommige kippen zitten het liefst hele dagen op een rustig plekje in de stal, dat zijn net kinderen die binnen zitten en de hele dag naar hun iPad staren. Andere kippen zijn juist het liefst de hele dag buiten, weer andere scheppen even een luchtje en blijven de rest van de dag binnen."

Spierwitte eieren
De witte kippen leggen spierwitte eieren, die onder andere worden verkocht onder het merk Eibaar, niet alleen op het eiland, maar in een groot gebied rondom Goeree-Overflakkee. Afgelopen zomervakantie was er wekelijks een gratis rondleiding. Daaraan namen mensen deel uit bijvoorbeeld Brabant en Voorne-Putten, die weleens wilden weten waar hun eitje vandaan komt. Hanneke vertelt dat er soms wel zestig deelnemers waren, veel bezoekers zijn onder de indruk als ze zien wat er allemaal komt kijken voor de eieren in het winkelschap liggen. Hanneke vertelt bevlogen over haar vak. Ze vertelt dat kippen graag op dezelfde plaats slapen en ook een vaste plek hebben om eieren te leggen. De keerzijde van een kippenboerderij is de dreiging van vogelgriep, dat kan worden overgedragen door wilde eenden en ganzen. Die worden verjaagd met groene laserstralen, zodat de watervogels niet in de buurt van de kippen komen.

Energie uit kippenmest
Tijdens een rondleiding door de nieuwe stal geeft Hanneke uitleg over de toegepaste technieken. Zoals een warmtewisselaar die de warmte in de stal gebruikt om verse, koude lucht van buiten op te warmen voor de verse lucht de stal in stroomt. Door gebruik van een metalen inrichting zonder naden en hoekjes hebben bloedluizen, een plaaggeest voor kippen, geen mogelijkheden om zich te verstoppen. De mest wordt allemaal opgevangen en verzameld en gaat naar een energiecentrale in Moerdijk. De mest voorziet jaarlijks 300 huishoudens van energie.

Twee sterren Beter Leven
"We voldoen ruimschoots aan alle regels, bijvoorbeeld voor het maximaal aantal kippen per vierkante meter, zodat we de stal niet aan hoeven te passen als de wettelijke normen in de toekomst worden aangescherpt. Zo hebben de kippen bijna 30 procent meer ruimte dan in een stal met een twee sterren Beter Leven Keurmerk. Door het toepassen van allerlei technieken zijn de kosten per kip relatief hoog. We bouwen niet voor nu, maar voor de komende 20 jaar. Daarom hebben we gekozen voor de beste installaties die er op dit moment zijn voor het beperken van NH3- en stof uitstoot." De bouw van de nieuwe stal is goed verlopen, voor de nieuwe kippen arriveren wordt alles uitgebreid getest. Eén van de punten die kippenhouders spannend vinden zijn de nieuwe legnesten. Als er veel kippen zijn die hun eieren buiten de nesten leggen, dan betekent dat héél veel extra werk en onverkoopbare eieren...

Open dag
Zaterdag 28 september is er open dag van 13.30 tot 17.00 uur. Het adres is Slikweg 10 Den Bommel. De officiële opening door burgemeester Grootenboer is om 14.00 uur. Bezoekers kunnen tijdens een speurtocht meer te weten komen over de nieuwe stal, er kunnen producten worden geproefd, die gemaakt zijn met eieren van Eibaar. Verschillende bedrijven die hebben meegewerkt aan de nieuwe stal presenteren zich. Voor kinderen is er een springkussen. Iedere belangstellende is welkom om een kijkje te nemen.

Meer berichten