Jaap van Nieuwenhuijzen in de gang van de school van zijn jeugd. Links de toiletten.
Jaap van Nieuwenhuijzen in de gang van de school van zijn jeugd. Links de toiletten.

School van de Langstraat weer open voor de leerlingen van toen

Algemeen 566 keer gelezen

LANGSTRAAT – "Kon je het nog vinden?" "Gelukkig hadden we een TomTom…" De reünisten kwamen niet alleen van Flakkee naar de Langstraat, maar ook uit tal van andere delen van het land. Het was een mooi weerzien, zaterdag 7 september, in zo'n beetje de kleinste kern op het eiland. Ongeveer zeventig mensen waren er, en verreweg de meeste kregen ooit les in de voormalige openbare lagere school in de Langstraat. De school die in 1973 definitief dicht ging en veranderde in een woonhuis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De reünisten verzamelden in De Keet. Daar vertelde oud-leerling Jaap van Nieuwenhuijzen (1937) over zijn herinneringen aan de lagere school in de Langstraat. En aan de andere scholen waar hij door oorlogsomstandigheden les kreeg, zoals de scholen in Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet en d'n Dop, een café in Achthuizen. Waarschijnlijk eind 1943 ging de school tijdelijk dicht.

Aan de hand van zijn moeder ging hij midden in de oorlog voor het eerst naar school. Daar had je juffrouw Visser, een docent die Akkerman heette en de heer Broere, het hoofd der school. "We moesten op het schoolplein opstellen en als je klas werd genoemd, mocht je naar binnen. Ik zat achter Annie Kaslander, die een staart in haar haar had gevlochten."

Vliegtuigen

Van Nieuwenhuijzen wist vele decennia later nog vrijwel alle leerlingen uit zijn klas op te noemen. Ze kwamen uit de Langstraat, maar ook uit het omliggende gebied, waaronder de Kranendijk, 't Hol en Zuidzijde. "Een van de eerste opdrachten die we kregen was dat we uit onze banken moesten gaan en tegen de muur moesten gaan zitten als er gerommel van overvliegende vliegtuigen klonk. Dat is een paar keer voorgekomen." Hij zag ook een keer iets wat hij nog nooit gezien had: parachutisten. De bevrijding maakte Jaap van Nieuwenhuijzen mee in Middelharnis. "Een groot feest", herinnert hij zich. In de weken daarna moest je niet zomaar van je fiets stappen als je onderweg was, want er lagen overal landmijnen.

Op 11 juni 1945, enkele weken na de bevrijding, ging de school in de Langstraat weer open. Er was een herdenking voor de vier leerlingen die tijdens de oorlog om het leven waren gekomen. "Het jaar erop hadden we een schoolreisje naar Tilburg, Oisterwijk en de speeltuin in het Mastbos bij Breda. We gingen met twee bussen, kun je nagaan…"

In 1973 viel het doek voor de school van de Langstraat. Er waren nog vier leerlingen. De provincie keurde het besluit tot opheffing goed en de heer Kniese, hoofd van de school en enige leerkracht, kreeg eervol ontslag. De gemeente wilde het pand voor 97.000 gulden verkopen, maar kreeg er uiteindelijk 76.000 gulden voor.

Sinds 1973 is de school van de Langstraat een woonhuis. Het voormalige schoolplein is een tuin met terras en binnen zijn de drie klaslokalen omgetoverd tot sfeervolle woonruimtes. In de gang herinnert een rij van zeven wc-deuren nog aan de tijd dat van toen: drie toiletten voor de meisjes, drie voor de jongens en één voor de leerkrachten.

Veel uitstraling

De reünisten kregen zaterdag de gelegenheid om nog eens in hun oude school te kijken. De bewoners stelden hun woonhuis open voor deze golf van nostalgie. Het huis is verkocht. Binnenkort gaan Roy Beijer en Daphne Kipping uit Oude-Tonge er wonen. "Ik kende het huis omdat ik bij de jongste dochter van de huidige bewoners in de klas zat", zegt Daphne.

"Wij wilden wat anders, zochten op Funda en kwamen dit huis tegen. Het is groot en heeft veel uitstraling. Wij houden van huizen met historie." Een keer kijken en het uitbrengen van een bod was voldoende, om de verhuizing naar de school van de Langstraat te realiseren. "We willen zo veel mogelijk historische details van het pand behouden." Die rij met zeven wc's zal dus wel intact blijven.

Uit de krant