Rob en Gerjanne demonstreren het maken van een fundusscopie.
Rob en Gerjanne demonstreren het maken van een fundusscopie.

Oogcontrole voor diabetespatiënten in eigen dorp

Algemeen 639 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT - Bijna iedereen met diabetes krijgt te maken met oogproblemen. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans hierop. Regelmatige controle van de ogen is daarom erg belangrijk. De schade aan de ogen kan namelijk niet meer worden hersteld. Wel kan verergering worden voorkomen. De huisartsen in Ooltgensplaat merkten echter, dat veel van hun patiënten deze controles niet of nauwelijks lieten doen, veelal vanwege vervoersproblemen. En daarom werd actie ondernomen om de controles in de praktijk zelf te laten uitvoeren. Dit blijkt een enorm succes.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Vier keer per jaar komt optometrist Rob Vermeulen een ochtend naar Ooltgensplaat en neemt dan alle benodigde apparatuur voor de controles mee. De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen vooraf een uitnodiging voor het onderzoek en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Sinds men in eigen dorp terecht kan, laten de patiënten wel keurig op tijd hun ogen controleren.
"Het is enorm belangrijk dat men de controles laat uitvoeren", weet Rob. "Mensen met diabetes hebben te veel glucose (suiker) in hun bloed. Dit kan de kleine bloedvaatjes in het netvlies beschadigen. Als dit niet wordt behandeld, dan leidt het op den duur tot blindheid. Gelukkig zijn tegenwoordig de onderzoeks- en behandelmethoden zo goed, dat de beschadigingen tot stilstand kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld door laseren of injecties. Hierbij is het wel van belang dat de beschadigingen vroegtijdig worden ontdekt. Een genezing is immers niet mogelijk, alleen reparatie. Wij raden de patiënten dan ook met klem aan om de ogen eens in de twee jaar te laten controleren".

Samenwerking
Praktijkmanager Gerjanne Driece is het met Rob eens. Ze vertelt: "De huisartsen hier In Ooltgensplaat proberen een goed beeld te krijgen van hun diabetespatiënten, maar merkten dat het stukje oogzorg ontbrak. Veel, vooral oudere, mensen vonden het toch wat teveel gedoe om voor een enkele oogfoto, een fundusscopie genoemd, naar Middelharnis te reizen. Zodoende hebben we contact opgenomen met Zorggroep Haringvliet en zij verwezen ons naar Ksyos. Dat is het grootste zorgportaal van Nederland, waarbij 4.500 medisch specialisten en 7.500 huisartsen zijn aangesloten. Met Ksyos Oogheelkunde werken huisartsen, optometristen en oogartsen samen om mensen zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. De optometrist komt hierbij naar de patiënten toe en onderzoekt de ogen op afwijkingen in het netvlies".

"Wij onderzoeken en diagnosticeren alle niet acute oogklachten en de oogarts kijkt digitaal mee", voegt Rob er aan toe. "In alle gevallen blijft de huisarts via Ksyos en een terugkoppeling in het huisartsinformatiesysteem volledig op de hoogte. Echter, het is geen volledig oogonderzoek. Ik ben immers geen oogarts. Ik controleer alleen een klein deel van het oog. Ik maak de fundusscopie en geef mijn bevindingen door aan de huisarts. Die kan, als dat nodig is, doorverwijzen naar een specialist. Ook Ksyos doet een controle en kan eveneens de huisarts adviseren om de patiënt door te verwijzen. Ksyos stuurt dan vervolgens de nodige informatie door naar de specialisten in het ziekenhuis. Voor de patiënten heeft het vooral als voordeel dat ze in eigen dorp het eerste onderzoek kunnen laten doen".

Primeur
"Ook wij zien het vooral als een stukje extra service naar de patiënten toe", beaamt Gerjanne, "en hiermee hebben wij de primeur op Goeree-Overflakkee. De drempel voor het onderzoek is nu aanzienlijk verlaagd. En dat merken we heel goed. Dit is de derde keer dit jaar dat Rob hier is en elke keer stond zijn agenda helemaal vol. Ook deze ochtend komen er maar liefst 20 patiënten bij hem langs. Voor de huisartsen heeft het eveneens een positief effect, want zij krijgen nu een veel beter beeld van hun diabetespatiënten. Wij zijn er allemaal dus erg tevreden over en hopen deze samenwerking nog lang voort te kunnen zetten".

Uit de krant