Afbeelding

Kerkorgel Dirksland in oude glorie hersteld

Algemeen 770 keer gelezen

Afgelopen zaterdag 31 augustus werd het volledig gerestaureerde Künckel-orgel na een acht maanden lange restauratie weer in gebruik genomen. Het hele orgel werd uit elkaar gehaald en vervoerd naar de werkplaats in Soest.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In 1803 besloten de kerkmeesters van Dirksland een orgel aan te schaffen. Hoewel de herkomst van het orgel niet geheel duidelijk is, is het orgel waarschijnlijk afkomstig uit een kerk in Frans-Vlaanderen, zo rond 1700. In de loop van de eeuwen is het verschillende keren gerestaureerd, wat het volgens kenners een bijzonder orgel maakt. Er zijn nog drie kerkorgels van Künckel overgebleven, wat het geheel een historische waarde geeft. Kenmerkend aan het orgel zijn de twee grote engelen aan weerszijden van het orgel en het alziende oog erboven.

Hans Elbertse, directeur Elbertse Orgelbouw B.V., laat weten het jammer te vinden dat hij het orgel weer uit handen moet geven na er zolang met plezier aan gewerkt te hebben. Net als alle anderen die deze avond het woord voeren prijst hij de samenwerking en benadrukt hoe fijn deze is verlopen. Adviseur Aart Bergwerff van de commissie orgelzaken PKN verhaalt over de geschiedenis van het orgel. Volgens hem zijn in deze renovatie alle stijlen en smaken samengesmolten tot iets moois, en dat is volgens hem een prestatie van formaat. Bovendien kan het orgel nu weer goed met 'getreden wind' worden bespeeld: personen die met de voet lucht in het orgel blazen. De herstelwerkzaamheden konden plaatsvinden dankzij financiering vanuit de Provincie Zuid-Holland en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Bergwerff laat vanaf het orgel een registerdemonstratie horen. De verschillende tonen van het hoofd- en rugwerk van het orgel worden ten gehore gebracht. Tijdens de bijeenkomst worden er door de aanwezige gemeenteleden en geïnteresseerden nog enkele psalmen en gezangen gezongen. Als officiële overdracht wordt de sleutel van het orgel overhandigt aan organist Weenink, waarmee het orgel weer 'terugkomt' in handen van de gemeente. Die hopen er de komende jaren met veel plezier gebruik van te maken.

Uit de krant