Logo eilandennieuws.nl
Lies Eppenga Osseweijer met de vijfentwintig truien die in oktober naar Roemenië gaan.
Lies Eppenga Osseweijer met de vijfentwintig truien die in oktober naar Roemenië gaan. (Foto: )

88-jarige Lies breidt truien voor Roemeense kinderen

SOMMELSDIJK - Op 88-jarige leeftijd helpt Lies Eppenga Osseweijer met haar schoondochter Anita Eppenga tientallen arme kinderen uit Roemenië. Dit doet ze door zelf gebreide truien op te sturen. Op deze manier weet Lies een lach te toveren op de gezichten van de kinderen.

Tekst en foto: Rody Vlietland

Het idee om truien te breien voor de kinderen in Roemenië is ontstaan nadat nichtje Martineke Osseweijer zelf in Roemenië was geweest. Martineke zag in wat voor armoede de kinderen moesten leven en vond dat er iets gedaan moest worden. Door haar verhaal zijn mevrouw Eppenga en haar schoondochter truien gaan breien.

Facebook
Nadat Lies en Anita besloten om gebreide truien op te sturen richting Roemenië plaatste Martineke een oproep op Facebook voor wol. Nog geen week na de plaatsing van deze oproep lag de kast al vol met wol. Tegenwoordig blijft het breimateriaal nog steeds binnenkomen, zowel van bekenden als onbekenden. "Ik heb ondertussen zo veel wol dat ik er nog wel een jaar van kan breien," zegt Lies lachend.

Machinaal tempo
Mevrouw Eppenga breit in een machinaal tempo, in allerlei verschillende kleuren en patronen. Ze weet binnen een week een trui te breien. In december zijn Eppenga en haar schoondochter een jaar bezig met dit project. Dit jaar heeft ze al 79 truien meegestuurd. In oktober gaat Martineke wederom met vijfentwintig truien naar Roemenië.

Stichting Oost Europa
Lies en haar schoondochter Anita zetten zich in voor de stichting Oost Europa Werkgroep "Middelharnis". Deze stichting zet zich in tegen de armoede in Roemenië met allerlei verschillende projecten zoals het uitdelen van voedselpakketten of het opstarten van een landbouwproject. Voor meer informatie of voor alle lopende projecten van deze stichting kan er gekeken worden op de website www.oosteuropa-werkgroep.nl.

Meer berichten