Logo eilandennieuws.nl
Foto:

De schilderijententoonstelling van Melissant

MELISSANT – Grote witte wanden, wat doe je daarmee? In De Melishof, het dorpshuis van Melissant, weten ze er wel raad mee. Daar zijn de wanden voorzien van kunstwerken. En het mooie is dat ze allemaal zijn gemaakt door kunstenaars uit Melissant zelf. De expositie is tot en met 24 oktober te zien. Een aanrader, want de variatie van de geëxposeerde schilderijen is groot en er zit de nodige kwaliteit tussen.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto: Dirk Spahr van der Hoek

"Een uniek gebeuren in Melissant", zei Melishof-bestuurder Dirk Spahr van der Hoek zaterdagmiddag tijdens de feestelijke opening van de groepsexpositie. Nadat Carola Mijnders, een van de kunstenaars, had laten horen dat de wanden van de vernieuwde Melishof wel erg wit waren, was een kleine commissie aan het werk gegaan om Melissantse kunstenaars te interesseren voor het tentoonstellen van hun werken.
Aanvankelijk waren er acht die wilden meedoen, maar op het laatste moment meldde nummer negen zich ook nog aan. "En ik veronderstel dat er nog wel meer kunstenaars zijn in Melissant", aldus Spahr van der Hoek, die eraan toevoegde dat kunst een belangrijk onderdeel is van de cultuur en dat kunstenaars laten zien wat ze denken, meemaken, voelen en zien. "Kunst kan mooi of grappig zijn, of je aan het denken zetten. Kunstenaars brengt gedachten, ideeën en gevoelens over."

Promenade

Tijdens de goedbezochte opening speelde een Koerdische muzikant weemoedige melodieën op de saz, een snaarinstrument met een geheel eigen klank, en droeg Niels Snoek gedichten voor. Dat laatste ook gedurende een wandelingetje door De Melishof langs verschillende kunstwerken, waarbij de aanwezigen de oproep kregen het Promenade-thema uit 'De schilderijententoonstelling' van Moesorgski vocaal ten gehore te brengen. In dat muziekstuk is de Promenade immers ook het verbindende element tussen de schilderijen.
Snoek zoomde ook breder in op hoe je naar kunst kunt kijken. Met het oog, natuurlijk. Maar via het brein, waar de meest wonderlijke dingen gebeuren, ook met 'de organen van de geest', zoals het onderscheidingsvermogen, waarmee je kunt kennen, herkennen en herinneren. Door kunst te kijken kun je geroerd of ontroerd raken. "Kunst kan je in beweging zetten en geroerd laten kijken, tot tranen toe. Kunst kan je ook ontroeren en tot stilte brengen."
De schilderijententoonstelling van Melissant bestaat uit werken van Nel van Engen, Ellie Spahr van der Hoek, Tineke Hoogstad, Jan van Harberden, Carola Mijnders, Kobie Bos, Basti Matsinger, Cees de Geus en Elly Sonneveld.

Gedicht van Niels Snoek bij een schilderij van Tineke Hoogstad:

Deze bosjes tintelen
van aanwezig zijn
laten je dromen
in een ruimer perspectief
tegelijkertijd verbinden ze je
met standvastigheid
een ankerplaats

Meer berichten