Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Nog drie weken de tijd voor aanmelden glasvezelabonnement

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs is de aanmeldtermijn voor een glasvezelabonnement verlengd. Mensen die in het buitengebied van het eiland wonen en zij die in de kernen Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel of Achthuizen wonen hebben nog drie weken de tijd om zich aan te melden. Als er voor 23 september niet voldoende aanmeldingen zijn zullen grote delen van het eiland vooral in het buitengebied ook in de toekomst aangewezen zijn op langzame internetverbindingen.

Door: Adri van der Laan

Wethouder Tea Both maakt er geen geheim van dat zij – en ook de gemeente - graag zou zien dat het initiatief voor aanleg van glasvezelkabel in het buitengebied zal slagen. "We zijn op de goede weg want er zijn nog maar 322 aanmeldingen nodig. Dan zit men op een totaal van 1500 en gaat de aanleg van glasvezelkabel door". De wethouder legt uit dat, gezien de razendsnelle ontwikkelingen op digitaal gebied vragen om snelle internetontwikkelingen. "Glasvezel is daarom de toekomst".

Tea heeft in de zorg gewerkt en gezien de ontwikkelingen in die zorg weet ze dat snel internet via glasvezelkabel ook voor veel zorgvragers een voordeel zal zijn. Zij heeft met CuraMare al een gesprek gevoerd over hoe zij tegenover de invoering van glasvezel in de buitengebieden staan. Het blijkt dat de zorgorganisatie veel voordeel ziet in snel internet.

Thuiszorg

André Meeder, divisiemanager extramurale zorg bij CuraMare legt desgevraagd uit dat de ontwikkelingen in de zorg in het algemeen, steeds meer vragen om goede digitale verbindingen. Ook voor de thuiszorg zal zéker in de toekomst goede verbinding essentieel zijn. André Meeder is ervan overtuigd dat over een aantal jaren de 'zorg op afstand' voor de Thuiszorg steeds belangrijker zal worden. Langzamerhand zal ook daar de EHealth en robotisering verder toenemen. Apparatuur in huis bij de cliënten kunnen zelf waardes in het lichaam van de patiënt op gaan nemen en daarom is het volgens André Meeder van groot belang dat deze informatie zo goed en snel mogelijk bij de zorgverlener terechtkomt. Vooral in de buitengebieden op het eiland wonen veel oudere mensen. Als er later dan zorg nodig zou zijn, zou het heel goed zijn als er een snelle glasvezelverbinding is tussen de zorgvrager en de zorgverlener. Verder is een goede digitale verbinding ook in het belang van de mantelzorgers. Als het nodig is kunnen zij direct via internet in contact komen met hen die aan hun zorg zijn toevertrouwd.

Zowel wethouder Both als de heer Meeder weten dat veel mensen de noodzaak van een snelle glasvezelverbinding niet zo snel zien. "Je hoort dan: o, ik heb toch geen internet of ik gebruik de computer maar zó weinig", aldus Tea. André geeft aan dat in de nabije toekomst de robotisering en daarmee de noodzaak van een internetverbinding zeker toe zal nemen. "Koelkasten, stofzuigers, verwarmings- en beveiligingsapparatuur en zelfs het openen en sluiten van zonwering gebeurt al met een app op de telefoon en de mogelijkheden breiden steeds verder uit".

Hoewel de zorg in de toekomst – vanwege efficiency en personeelsschaarste – steeds meer gebruik zal gaan maken van internetverbindingen wil dit niet zeggen dat bij het ontbreken van snel internet ook minder zorg verleend zal worden. "Dat is niet zo, want de mensen blijven de goede zorg ontvangen die nodig is, ook in het buitengebied en ook als internet ontbreekt", zo benadrukt André Meeder.

Het aantal aanmeldingen voor een glasvezelabonnement groeit gestaag, maar volgens Tea Both nog niet snel genoeg. "De benodigde 1500 aanmeldingen komen wel in zicht maar of dat aantal gehaald zal worden in de komende drie weken is nog maar de vraag. Als dit aantal niet bereikt wordt dan zal er voorlopig niet meer van komen en zal men in de buitengebieden het met langzaam internet moeten blijven doen. Latere aanleg van glasvezelkabel zal veel duurder zijn. Uit onderzoek blijkt dat Goeree-Overflakkee achterloopt als het gaat om aanmeldingen voor een glasvezelabonnement". Het afblazen van het initiatief zal volgens de wethouder jammer zijn. Zij benadrukt dat snel internet ook belangrijk is voor bedrijven in het buitengebied zoals agrariërs en tuinders die veel gebruik maken van internet bij hun bedrijfsvoering. Ook gezinnen met studerende kinderen, zijn volgens haar gebaat bij de aanleg van glasvezelkabel want ook bij studie moeten er steeds grotere bestanden worden verstuurd.

Meer berichten