Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Weeghuisje Ooltgensplaat gaat open voor het publiek

OOLTGENSPLAAT – Tijdens de Omloop Goeree-Overflakkee – 30 en 31 augustus – is de première. Dan gaat het weeghuisje in Ooltgensplaat voor het eerst open voor het publiek. Het publiek kan er wat te eten en te drinken kopen. Koffie, thee, frisdrank, een ijsje, koek, chips – dat soort dingen. En de lopers van de Omloop krijgen iets mee voor onderweg, zo is de verwachting.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het weeghuisje staat op een prachtige plek in het dorp: tegenover het oude raadhuis, aan de kop van de haven van Ooltgensplaat. Het markante huisje is rond 1935 gebouwd voor het wegen van goederen en met goederen beladen wagens. Dit is de derde generatie weegbrug in Ooltgensplaat. De eerste weegbrug stond in het oude raadhuis en is nu nog te zien bij de grote deuren beneden. De tweede weegbrug was nodig toen vrachten groter en zwaarder werden. Deze bouwde men onder en tegen de trap van het oude raadhuis, en was tot circa 1935 in gebruik.

Verrassing
Toen Ger en Lucilia van de Kolk en Huib en Hanneke Bonninga het voormalige hotel – later café-restaurant – aan de Kaai kochten, kregen ze er een verrassing bij. Dat was het weeghuisje, dat recht tegenover hun huis staat en destijds in niet al te beste staat verkeerde. Een bouwval was het nog niet, maar een restauratie was hard nodig.

De dorpsraad van Ooltgensplaat maakte zich samen met de eigenaren hard voor het opknappen van het weeghuisje en de speciaal voor dat doel opgerichte stichting wist gelden los te krijgen bij de provincie en de gemeente. Na de restauratieperiode, die eind 2017 eindigde met een feestelijke heropening, en het aanbrengen van een nieuwe vloer en dito betegeling, volgt de komende weken de aanpak van de omringende buitenruimte. De gemeente vernieuwt de bestrating, zorgt ervoor dat mensen die moeilijk ter been zijn ook gemakkelijk naar het terras van het weeghuisje kunnen lopen, en plaatst bankjes en een oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Behalve tijdens de Omloop is het weeghuisje ook open op Open Monumentendag (zaterdag 14 september). Verder zijn er plannen om de deuren te openen met Halloween, tijdens de intocht van Sinterklaas en tijdens de kerstmarkt.

Wat kan het publiek verwachten? Kleinschalige verkoop van eten en drinken, zegt Hanneke Bonninga, en daarnaast een aantal (toeristische) folders. "Het idee is om de kinderen met Halloween iets aan te bieden: een zakje snoep. Sinterklaas komt hier in november met de boot binnen in de haven. Dan willen we warme chocolademelk, koffie en thee aanbieden, en een traktatie voor de kinderen. Dat laatste in overleg met de dorpsraad. Tijdens de kerstmarkt zou je glühwein in het weeghuisje kunnen komen drinken."

Streekproducten
Volgend jaar staan de deuren elke zaterdag open van begin april tot eind september, steeds van 10.00 tot 17.00 uur. Dan zijn er naast etenswaren en drinken ook streekproducten te koop. Behalve de zaterdagen is het huisje open tijdens onder andere Koningsdag, de avondvierdaagse, Oeltgendag en net als in 2019 de Omloop, Open Monumentendag, Halloween, Sinterklaas en de kerstmarkt. Op Koningsdag zouden kinderen in en bij het weeghuisje terecht kunnen om zich te laten schminken of zich lekker uit te leven op een springkussen.

"Op deze manier hopen we het weeghuisje onder de aandacht te brengen", zegt Hanneke Bonninga. "Dat verdient het. Het is een stukje historie van Ooltgensplaat. Een hoop mensen weten niet wat het voor een huisje is, maar vroeger stonden er wel de vrachtwagens met suikerbieten en lagen de grote binnenvaartschepen in de haven om de landbouwproducten af te voeren. Het weeghuisje had een duidelijk doel. Dat mag best meer bekend worden." Over het weeghuisje en de geschiedenis is volgend jaar ook een folder verkrijgbaar.

Op de kaart
"We willen de jeugd erbij betrekken. En natuurlijk de passanten. Er zijn er best veel, ook uit het buitenland. Ze vragen vaak of ze in het dorp ergens een kopje koffie kunnen drinken of een ijsje kunnen kopen. Nou, dat kan straks hier, op zaterdagen. We proberen de mensen enthousiast te maken en Ooltgensplaat nog meer op de kaart te zetten. Dat gaat best lukken als straks ook het oude raadhuis en het fort zijn gerestaureerd. Het wordt er hier alleen maar leuker op." Hanneke Bonninga heeft nog een droom die ze ooit hoopt te realiseren: een concert aan de haven, bij het weeghuisje. "Dat lijkt me super!"

Meer berichten