Logo eilandennieuws.nl
Matthijs Lievaart is te zien in de documentaire Best of Nature, over de natuur op Goeree-Overflakkee.
Matthijs Lievaart is te zien in de documentaire Best of Nature, over de natuur op Goeree-Overflakkee. (Foto: Dirk Beers)
video

Matthijs Lievaart: "Ga lekker naar buiten om de natuur te ontdekken''

GOEREE-OVERFLAKKEE - Matthijs Lievaart (33) ruimde als kind al rotzooi op die hij vond langs de waterkant. Het gezin Lievaart woonde op het eiland Rozenburg, maar met zijn moeder ging hij vaak vogelen op ons eiland. Zijn vader leerde hem jutten en de liefde voor de natuur kreeg hij door beide ouders met de paplepel ingegoten.

Tekst: Erwin Guijt

Toen het gezin naar Goeree-Overflakkee verhuisde, ging het jutten en het vogelen door. "Ik kwam met name veel in de Kwade Hoek. Daar vond ik ontzettend veel rotzooi, met name plastic. Dus ging ik samen met mijn vader de boel opruimen. Al snel hadden we een flinke berg met aangespoelde rommel. En toen bedacht ik me: wat nu als iedereen meehelpt?'' Op een gejutte plank kladderde hij: 'Doe mee, verlos de zee' en zette die bij de berg afval.

De weken daarna bleef de berg groeien en groeien. "Mensen willen dus best helpen, als je ze maar laat zien hoe ze dat kunnen doen.'' Later spoelde er op vijftig meter van de berg een grote, houten bak aan. De plank met de tekst werd op de kist gespijkerd en dat werd de allereerste jutbak. Dit idee werd overgenomen in Vlissingen en waaierde daarna uit over heel Nederland en zelfs over de grens. Volgende lente is het tien jaar geleden dat de eerste bak in gebruik werd genomen, inmiddels staan er 160 door heel Nederland.

Toevluchtsoord

"Van de plastic soep (de grote hoeveelheid plastic in de grote oceanen) kunnen we best apathisch worden, omdat het onze voorstelling overstijgt. Maar we moeten positief blijven en er iets mee gaan doen, het heeft zeker zin om actie te ondernemen. Ik heb veel contact met bedrijven en organisaties over wat zij kunnen betekenen.'' Ook gaat Matthijs langs scholen als 'juttertje Thijs' om kinderen liefde en passie voor de natuur bij te brengen. En met effect. "Soms rennen kinderen na de les meteen naar buiten om het dorp zwerfafvalvrij te maken. Sowieso denk ik dat de stranden echt schoner zijn geworden doordat burgers er hun schouders onder hebben gezet. Dat krijg ik ook terug van omwonenden.''

Wat heeft de gedreven jongere eigenlijk met de natuur? "Mooie vraag. Ik moet dan denken aan een refugio, een toevluchtsoord. Een plek waar je heen kan als je veel aan je hoofd hebt en onrustig bent. De natuur oordeelt niet, en soms is het fijn om gewoon even alleen te zijn en alles even te laten gaan. Daarnaast associeer ik natuur met het avontuurlijke: de natuur ontdekken is gewoon leuk! Het bijzondere van de natuur op het eiland is dat het naar mijn mening een van de laatste ongerepte natuurgebieden en cultuurlandschappen is in Nederland. Ik denk dat we daar enorm zuinig op mogen zijn en dit moeten koesteren.''

Accordeon

"Ik denk dat we ook supertrots mogen zijn dat de Zuid-Hollandse eilanden recent in de prijzen zijn gevallen. De kustlijnen bij Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee zijn echte parels in de natuur, en ze liggen toch zo dicht bij de randstad. Het is wat dat betreft knap dat de natuur nog zo goed behouden is gebleven.'' Die natuur is in beeld gebracht voor de serie 'Best of Nature'. Hierin speelt Matthijs een rol. Hij is onder andere spelend op zijn accordeon te zien in de duinen.

"Waarom ik hoop dat mensen naar de serie gaan kijken, is dat de natuur blijft verrassen. Ikzelf ben keer op keer verrast als ik weer de natuur inga en dan nieuwe dingen zie. Daarom hoop ik dat de serie bijdraagt aan dat mensen zelf dit weekend lekker naar buiten gaan en de natuur gaan ontdekken. De natuur heeft alles te bieden. Ik durf wel te stellen dat het een positieve invloed op mijn leven gehad heeft. Dat gun ik iedereen.''

Meer berichten