Afbeelding

Mechelse herder Buddy uit Stad is nu officieel politiehond

Algemeen 1.806 keer gelezen

Stad aan 't Haringvliet - De Mechelse herder Buddy uit Stad aan 't Haringvliet voldeed enige weken geleden aan alle eisen voor het certificaat Politiehond 1. Tijdens het examen, dat wordt afgenomen door de KNPV, moest de hond, samen met baasje Leo Looij, tal van opdrachten uitvoeren in disciplines die ook in de dagelijkse praktijk kunnen voorkomen. Buddy kweet zich uitstekend van die taak. Maar hier ging dan ook een lang traject aan vooraf.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Leo is enorm trots op de prestatie van zijn hond. Hij traint twee keer per week met Buddy bij de Politiehondenvereniging Middelharnis. "Onder leiding van hoofdtrainer Peter Bestman worden honden klaargestoomd voor het werk bij de politie", legt hij uit. "Het duurt zeker zo'n drie tot vier jaar voordat een hond het officiële examen af kan leggen. De club bestaat uit negen leden, vrijwilligers eigenlijk, die hun hond laten opleiden. Als de honden uiteindelijk hun certificaat hebben, kunnen ze worden verkocht aan de politie. Niet alleen in Nederland, ze gaan de hele wereld over. Veelal naar de USA, maar ook naar Suriname, Turkije en zelfs naar China".

Pakwerker
"Het zijn met name Mechelse en Hollandse herders, die hiervoor worden gefokt en deze cursus volgen", gaat Leo verder. "Je moet immers een hond hebben met heel veel energie, die bovendien sociaal is en een bepaald IQ heeft om commando's te begrijpen. Het allerbelangrijkste echter is, dat de hond niet bang is of bang gemaakt kan worden. Vanaf tweejarige leeftijd kun je met de cursus beginnen. Alle disciplines uit het politiewerk komen aan bod. Denk aan opsporen van drugs, explosieven en menselijke geuren, maar ook het achtervolgen en het pakwerk horen erbij. Het complete plaatje dus. Tijdens de opleiding wordt al gauw duidelijk wat een bepaalde hond kan. Sommigen zullen meer geschikt zijn als bewakingshond, anderen kunnen het stevigere politiewerk aan".

Niet alleen Leo heeft het politiehondenvirus te pakken. Ook echtgenote Trijnie en zoon Leendert trainen met hun eigen honden Bobby en Badgio. Leendert is bovendien pakwerker bij de club. Dat wil zeggen, dat hij op commando aangevallen en gebeten mag worden door de honden. Hiervoor draagt hij een speciaal pak, wat hem beschermt. "Hij heeft geen bijtwonden, maar toch wel eens blauwe plekken, hoor", zegt Leo. "Het kan best heftig zijn. Maar zoals gezegd, mag de hond alleen aanvallen en bijten op commando en hij hoort ook keurig los te laten, als zijn baas dat zegt. Dat wordt ze allemaal aangeleerd".

Diverse opdrachten
Na een lange tijd van trainen mochten vier honden examen doen voor een commissie van drie keurmeesters van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging de KNPV. Ook de baasjes moeten tijdens zo'n examen alles volgens de regels doen. "Het is een heel traject wat op zo'n dag afgelegd moet worden", beaamt Leo. "Je bent er wel een paar uurtjes zoet mee en het is behoorlijk zwaar. De hond moet 15 tot 30 meter in een rechte lijn kunnen zwemmen. Daarna volgen er zoekopdrachten. Er wordt een klein kistje verstopt in het bos en dat moet binnen drie minuten gevonden worden en hetzelfde geldt voor een persoon die zich heeft verstopt. Dit moet de hond helemaal zelfstandig kunnen doen. Een andere opdracht is volgen. Aan de lijn en los. Dan is er nog het onderdeel voedsel weigeren. Er worden letterlijk wat worsten voorgehouden en de hond mag deze absoluut niet pakken of aanraken. Het achtervolgen hoort er natuurlijk ook bij. Hij moet een man rivieren, zoals dat in onze termen heet. De pakwerker vlucht te voet of op de fiets voor de politie en de hond moet hem pakken, maar ook weer loslaten, als dat hem wordt opgedragen. En dan zijn er nog opdrachten als muisstil kunnen zijn, voorwerpen bewaken en anticiperen op aanvallen op hemzelf. Dat klinkt heel hard, maar dat kan in de praktijk immers ook gebeuren. Als de drie keurmeesters het met elkaar eens zijn over de juiste uitvoering door zowel hond als baasje, worden de punten toegekend. Bij voldoende punten is de hond officieel gecertificeerd".

Kroon op het werk
Leo was dan ook erg blij met de behaalde resultaten. "Een mooie kroon op het werk", meent hij. Vooral de laatste weken voor het examen waren erg intensief. Toen hebben we heel vaak extra getraind. Niet alleen op onze clublocatie bij het Dirkslandse Sas, wat de hond inmiddels op zijn duimpje kent, maar vooral elders op het eiland in een voor hem onbekende omgeving. De meeste gecertificeerde honden worden zoals vermeld verkocht aan politiemensen. Na een overgangsperiode uiteraard. De hond moet immers wennen aan de nieuwe baas, die hem voortaan de commando's zal geven. Maar als dat eenmaal klikt, dan blijft de hond tot tienjarige leeftijd bij dezelfde baas. Buddy blijft voorlopig echter bij mij. Ik wil nog meer certificaten met hem halen. We vormen dus nog steeds een mooi duo".

Voor meer informatie over de Politiehondenvereniging kan men contact opnemen met Leo Looij via 06-40504550.

Uit de krant