Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Bewoners De Stove aan de slag: Opgeruimd staat netjes

SOMMELSDIJK - Iedere vrijdagavond komen de bewoners van wooncomplex De Stove bij elkaar in hun Soos om gezellig samen wat te doen. Afgelopen vrijdag ging het een klein beetje anders. Op verzoek van locatiemanager Gerdie Schellevis kwamen Marcel Breve en Pascha Komttebed van de organisatie "Doe mee, samen voor een schoon Goeree-Overflakkee" op bezoek. Zij vertelden over het vele afval, wat ze op straat vinden. Daarna gingen ze gezamenlijk op pad om de eigen buurt op te ruimen. En zo werd het een nuttige, maar zeker ook heel gezellige avond.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Marcel en Pascha gaan regelmatig op pad, al dan niet met een groep mensen, om zwerfafval op te ruimen. Ze hebben een enorme hekel aan troep en willen zich graag inzetten voor een beter milieu. "Je wil niet weten, wat je onderweg allemaal vindt", vertelt Marcel, "en daarom heb ik wat spulletjes meegenomen, die ik de afgelopen tijd heb gevonden. Een halfvol waterflesje, een knuffel, een wieldop van een duur automerk, blikjes en aanstekers. Wegwerpaanstekers noemen ze dit, maar die horen niet op straat. Van sommige dingen kun je bedenken, dat ze per ongeluk zijn verloren, dat is zo'n 30% , maar de meeste spullen, dus 70%, zijn bewust op straat terecht gekomen. Het is niet alleen vervuilend, maar ook slecht voor het milieu en de dieren". Ter demonstratie knijpt Marcel in een oude plastic fles, die daardoor uit elkaar brokkelt. "Zie je", zegt hij, "die kleine stukjes worden opgepikt door de vogels en dat kan ze ziek maken. Plastic vergaat ook amper in de buitenlucht. Neem deze afwasfles. Die wordt al jaren niet meer gemaakt en toch vond ik hem vorige week op straat. Dit jaar alleen al hebben we, tot en met juni, 220 grote kliko's met afval bij elkaar gesprokkeld. Dat is ruim 50.000 liter".

Kleine moeite
Marcel en Pascha zetten zich in om veel mensen te stimuleren om minder afval op straat, op het strand of in bermen te gooien. Daartoe organiseren ze opruimdagen, maar ze gaan ook langs op scholen om hun verhaal te doen. 'Het is een hele kleine moeite om je troep op te ruimen, maar ook om afval op te rapen, als je toch buiten bent", meent Marcel, die zich al 15 jaar hiervoor inzet. "Ikzelf doe dat regelmatig en dan krijg ik heel veel duimpjes en complimentjes van mensen, die langskomen. Maar veel beter is het nog om zelf ook aan de slag te gaan. En weet je. Je bespaart ook nog eens heel veel geld voor de sportschool, want je bent meteen lekker in beweging".

Niet voor niets
De bewoners van De Stove waren het roerend met Marcel eens en wilden na dit verhaal heel graag op pad om ook het goede voorbeeld te geven. Met 25 man, en vrouw, gingen ze, gewapend met grijpers en vuilniszakken, hun eigen wijk in om eens goed op te ruimen. En het was niet voor niets. Na ongeveer drie kwartier hadden ze toch een flink aantal zakken vol kunnen krijgen. De meest bijzondere dingen die ze aantroffen waren een skibroek, tuinkussens en een vuilniszak vol met vieze luiers. Een aantal zaken zijn gemeld aan de gemeente en de rest hebben Marcel en Pascha meegenomen. De lege blikjes worden bewaard voor KIKA. Na afloop was er voor iedereen een heerlijk stuk taart, zelf gebakken door mevrouw Blok en voorzien van een mooi passend logo. Dat hadden ze allemaal zeker wel verdiend. Iedereen was het erover eens, dat het niet alleen heel nuttig was, maar zeker ook heel gezellig.

Meer berichten