Afbeelding

"LLEV is verrassend lekker, en net een tikkeltje anders''

Algemeen 2.020 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Stel, je komt in een horecagelegenheid en ziet er een leuke stoel staan. Of de gebruikte olijfolie bevalt er beter dan thuis. In normale horeca is het niet de bedoeling dat je die meeneemt. Bij LLEV kun je vrijwel alles wat gebruikt wordt ook zelf aanschaffen. "Je kunt eigenlijk de winkel kopen.''

Tekst en foto Erwin Guijt

LLEV staat voor 'Living, Latte e Vino'. Volgens eigenaar en oprichter Mike Vos (47) is de zaak uniek op het eiland. "Bij ons gaat het niet alleen om koffie en wijn, maar ook om lifestyle-producten. Eigenlijk alles wat wij gebruiken kun je ook kopen. Het is dus een kruising tussen horeca en retail. In die laatste sector was Vos zelf 18 jaar lang werkzaam als retailmanager. De naam van de zaak is dan ook een acroniem. "Je hebt lef nodig als je 47 bent en je vaste baan opzegt om iets heel nieuws te beginnen.''

Iets bijzonders

De ouders van Vos waren altijd al ondernemers, maar moedigden hun zoon niet aan om zelfstandig ondernemer te worden. "Het kost veel tijd en energie, dat merk ik wel ja. Ik heb veel gereisd in mijn leven, maar de laatste jaren merkte ik dat ik behoefte had om lokaal bezig te zijn. Hier op het eiland zijn veel jonge, creatieve mensen en zag ik mogelijkheden.'' Zo is de zaak ingericht door de jonge interieurontwerper Ilse van der Have en verzorgde een jongere van het Grafisch Lyceum de menukaart.

"Vooraf heb ik onderzoek gedaan. Ik wilde een zaak die overdag open is. Dit pand zit in het centrum en had al een horecabestemming, dus een en een is twee. Ik denk ook wel dat LLEV iets toevoegt aan het centrum. Variatie qua bedrijven is altijd goed. Daarnaast bieden wij natuurlijk iets bijzonders. We blijven ook langer open dan de meeste winkels, om zo de mensen die net klaar zijn met winkelen nog te verleiden om lekker wat te komen drinken. We merken dat dat begint aan te slaan.''

Criminele circuit

Vos weet veel over zijn producten. Als de door hem bestelde thee bezorgd wordt, gaat het gesprek over theesoorten en smaken. "Earl Grey komt van graaf (Engels: earl) Grey die bedacht dat het toevoegen van olie de theesmaak ten goede kwam. Voor die tijd nam de thee de smaak van zijn omgeving over, waardoor je thee kon krijgen die naar vis stonk.'' Daarnaast is de thee bij LLEV niet zo fijn gesneden als de meeste thee in zakjes, waardoor er meer smaak aan de thee zit.

Rooibosthee, een van de meest populaire smaken, hebben ze niet bij LLEV. Daar is een verklaring voor. "Rooibosthee komt niet van een echte theeplant, maar van de fijngemalen takken van een struik. Ik heb mezelf laten vertellen dat de theeproductie ervan plaatsvindt binnen het criminele circuit in Afrika en bovendien slecht is voor het milieu. Daarom hebben we geen rooibosthee hier.''

Tikkeltje anders

Centraal bij LLEV staat de smaak. "LLEV is verrassend lekker, en net een tikkeltje anders. Daar is lef voor nodig. Als kernwaarde hebben we bijvoorbeeld dat we zoveel mogelijk onze producten lokaal halen, liefst zelfs op loopafstand. We halen bijvoorbeeld ons brood bij een bakker in de buurt. Het moment tussen produceren en bestellen willen we zo kort mogelijk houden. Zo versterken we elkaar als lokale bedrijven.''

De zaak is december vorig jaar geopend. Hoe gaan de zaken na een half jaar? Vos heeft geen spijt van de overstap van loonwerk naar een eigen bedrijf. Hij vat het samen: "Je hebt meer vrijheid, maar minder vrije tijd. Zeker voor het thuisfront (vrouw en twee kinderen) is het weleens lastig, omdat die gewend zijn aan die vrije tijd. Maar we hebben wel het gevoel dat we iets wezenlijks kunnen bijdragen aan het eiland door mensen met elkaar te verbinden.''

Bourgondischer

Bedrijfstechnisch maakte het bedrijf een vliegende start. "En we vliegen nog steeds'', grinnikt de eigenaar. "Het komt regelmatig voor dat we bomvol zitten, vooral in het weekend. Met mooi weer missen we nog wel een terras. Daarnaast merk je dat de cultuur op Flakkee anders is dan in Brabant, waar ik vandaan kom. Hier zijn we toch wat meer gericht op ons eigen huis. Wat dat betreft had ik gehoopt dat we iets Bourgondischer zouden zijn. Desondanks ziet hij de toekomst zonnig in. "Het eiland is toe aan nieuwe smaken, smaken die ze bij ons kunnen proeven.''

Uit de krant