Logo eilandennieuws.nl
Op het parkeerterrein aan de Noordweg zorgden kampeerders vorige week voor veel rommel.
Op het parkeerterrein aan de Noordweg zorgden kampeerders vorige week voor veel rommel. (Foto: )

Overlast door wildkampeerders bij Ouddorp

De afgelopen weken groeide het aantal kampeerders op het parkeerterrein aan de Noordweg. Een buurtbewoner, die niet met zijn naam in de krant wil, noemt het smalend 'Camping Noordweg' en denkt dat de spontane camping direct het gevolg is van het verdwijnen van plaatsen voor kampeerders in de omgeving van Ouddorp. Hij zegt: "Er zijn afgelopen jaren ongeveer duizend kampeerplaatsen verdwenen, terwijl het aantal toeristen groeit. Daardoor worden parkeerterreinen in de omgeving van het strand steeds vaker gebruikt als camping."

Tekst: Martijn de Bonte

De gevolgen van het wildkamperen zijn duidelijk zichtbaar op de parkeerplaats aan de Noordweg. Er ligt verspreid over de parkeerplaats veel troep. Logisch, want er zijn geen afvalbakken, toiletten en douches. Er lijkt een camping te ontstaan zonder voorzieningen. De gemeente is gevraagd om te reageren op de stand van zaken.

In een schriftelijke reactie stelt de gemeente Goeree-Overflakkee: "We zitten momenteel midden in de vakantieperiode. Dat betekent dat we veel bezoekers en toeristen, met name op de kop van het eiland, mogen verwelkomen. Daar zijn we als gemeente erg blij mee. In de zomerperiode van 2016 kwam het totaal aantal toeristische overnachtingen uit op 2.5 miljoen. De verwachting is dat dit aantal voor dit jaar met 10% toe zal nemen. Er is in de zomer naar schatting sprake van een verdrievoudiging van het aantal mensen op de kop van het eiland. Samengevat, we merken een trend, een toename in het aantal toeristen en dat is wat ons betreft natuurlijk een positieve ontwikkeling."

"De vakantie, in combinatie met het mooie weer, trekt op dit moment veel extra bezoekers naar Goeree-Overflakkee. Dan kan het voorkomen dat er soms dingen misgaan, waaronder mogelijk het illegaal kamperen. We hebben daar oog voor en proberen daar vanuit de gemeente, daar waar mogelijk in samenwerking met de politie, op zo'n goed mogelijke manier mee om te gaan en op te handhaven. Vanwege de drukte in deze periode zetten we vanuit de gemeente extra boa's in om dergelijke situaties aan te kunnen pakken."

Meer berichten